WITTE HUIS BESCHULDIGT NOORD-KOREA OPENLIJK VAN CYBERAANVAL

De regering van president Trump beschuldigt Noord-Korea openlijk van de omvangrijke cyberaanval met de gijzelingssoftware Wannacry in mei van dit jaar.

Tom Bossert, de veiligheidsadviseur van president Trump, zegt in de Wall Street Journal dat ‘Noord-Korea rechtstreeks verantwoordelijk is voor de wijdverspreide aanval, die miljarden heeft gekost‘.

Wannacry wist in een paar dagen tijd honderdduizenden computersystemen in 150 landen te besmetten. De systemen werden vergrendeld en de makers eisten omgerekend enkele honderden euro’s in bitcoins. Zo werden in Groot-Brittannië meerdere ziekenhuizen getroffen.

Noord-Korea werd al eerder van de aanval verdacht, maar nu is het land ook publiekelijk beschuldigd. De Amerikaanse regering heeft met ‘een zeer hoge mate van zekerheid’ vastgesteld dat een hackersgroep Lazarus Group, die werkt voor de Noord-Koreaanse overheid, de Wannacry-aanval heeft uitgevoerd. Het Witte Huis zal de beschuldiging naar verwachting dinsdag in een verklaring officieel herhalen. Noord-Korea heeft altijd alle betrokkenheid bij de cyberaanval ontkend.

De openlijke beschuldiging is volgens veiligheidsadviseur Bossert bedoeld om het regime in Noord-Korea verantwoordelijk voor zijn daden te stellen en ‘toekomstige aanvallen te bemoeilijken’.

De Britse regering had Noord-Korea in oktober ook al van de aanval beschuldig.

BRON|BUITENLAND

Facebook Comments Box