“NIEMAND PRAAT OVER OMSTANDIGHEDEN ROND 8 DECEMBER 1982”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Voor Irwin Kanhai, advocaat van moordverdachte Desi Bouterse, is het 8 decemberstrafproces nog lang heen afgedane zaak. Bij de volgende zitting zal de krijgsraad vonnis wijzen, maar uit de woorden van Kanhai is te halen dat het pas dan echt spannend zal worden aangezien hij niet in de gelegenheid is gesteld om namens zijn cliënt het laatste woord te voeren.

Zoals Kanhai het ziet zal de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM), die zijn cliënt van 20 jaren wil laten opsluiten voor de moord van 15 personen op 8 december 1982, sneuvelen wanneer er vonnis zal worden gewezen. Wanneer dit zal gebeuren is nog niet bepaald, maar volgens Kanhai heeft de auditeur-militair niet kunnen bewijzen dat zijn cliënt schuldig is aan moord. Ook heeft de auditeur-militair volgens Kanhai zelf toegegeven dat er sprake was van een grimmige situatie in het land waarbij een tegencoup in de lucht hing. “Hij is daarop teruggekomen in zijn tweede beurt.

Hij zegt: er waren wel omstandigheden. Maar zegt hij: was het wel nodig om die mensen te doden? Dat zegt hij, in zijn tweede beurt. Hij is nu overtuigd dat er wel sprake was van een tegencoup”, zegt Kanhai.

Naar zijn inziens heeft het strafproces maar één doel en dat is het moeten veroordelen van de voormalige legerleider die in de jaren tachtig ook het bevoegd gezag uitmaakte. Kanhai praat over een strafproces waarbij men niet onderzoekt wat er allemaal heeft afgespeeld in de dagen rond 8 december 1982, maar zich slechts richt op de dood van de 15 mensen. “Niemand kan zich plotseling herinneren dat in 1982 er een complete chaotische situatie in het hele land was. Er waren betogingen. De militaire leiding en de politieke leiding van het land stonden onder een verschrikkelijke druk. Niemand houdt zich daarmee bezig. Er was informatie dat een invasie opkomst was. Die Nederlanders wisten er alles van. Die Amerikanen wisten er alles van. We hebben in ons pleidooi een CIA-rapport overgelegd dat vrij is gegeven door de CIA zelf. Die heeft aangegeven dat er in 1982 iets gepleegd zou worden. Dat wordt niet betwist!” aldus Kanhai over de omstandigheden in aanloop naar de lugubere gebeurtenissen van 8 december 1982.

UNITEDNEWS

Comments