NIEUWE WATERTARIEVEN EIND VAN DE MAAND ROND

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De nieuwe tarieven voor leidingwater worden eind van de maand ingediend bij de Raad van Ministers (RvM). Dit zegt minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Volgens de bewindsman betreft het geen significante verhoging, maar om slechts enkele centen.

De calculaties worden momenteel, in samenspraak met de Surinaamse Waterleidingmaatschappij (SWM), gemaakt en binnen twee weken zal er een voorstel doorgestuurd worden naar de ministerraad.

Minister Dodson gaat er vanuit dat het nu verantwoord is om een lichte verhoging door te voeren aangezien ook de dienstverlening en de kwaliteit van het water zijn verbeterd. “Nu zie je dat het zienderogen vooruit gaat. De dienstverlening is beter, je krijgt meer water, je kan erop rekenen en de kwaliteit van het water is beter. Dus je weet waarvoor je betaalt. De verhogingen, die geprojecteerd zijn nu, zijn hele kleine bedragen van een paar centen en natuurlijk zorgen we ervoor dat het water uit de kraan blijft komen”, stelt Dodson.

Hij wil vooralsnog niet ingaan op de waterprijs na de verhoging, maar samen met de SWW wordt wel rekening gehouden met de impact van het conceptvoorstel. De verhoging zal wat extra inkomsten moeten betekenen voor de SWM om haar kosten te dekken alsook de dienstverlening te verbeteren.

Er is ook overleg geweest met verschillende belanghebbende groepen om te weten hoe zij daartegenover de verhoging staan.

Een van de actoren is het bedrijfsleven. Het commentaar vanuit het ondernemerschap is heel belangrijk omdat verhoogde tarieven invloed kunnen hebben op de kostprijs. De kunst is om een dusdanige verhoging door te voeren zonder dat de kostprijs in de productiesectoren beïnvloed worden. “Want we hebben hen beloofd dat we van tevoren met hen zouden praten erover. Belangrijk is dat alle organen geïnformeerd worden en ook kunnen zien wat de verschillen zijn”, aldus minister Dodson.

UNITEDNEWS