NOODTOESTAND AFGEKONDIGD VOOR SCHATKUST FLORIDA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Geen strandgenot voorlopig voor de toeristen en inwoners in het zuiden van de Amerikaanse staat Florida, met name de zogenoemde ‘schatkust’ bij Palm Beach en Port St. Lucie. Uitgerekend vandaag op Independence day, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag en een nationale vrije dag, waarop mensen erop uit gaan om de dag door te brengen met familie en vrienden onder het genot van de traditionele barbecue, wordt de noodtoestand afgekondigd door gouverneur Richard Lynn Scott vanwege een algen plaag.

Het water van de getroffen stranden is veranderd in een groene smurrie, die zijn oorsprong vindt in een groot binnenmeer, Lake Okeechobee, ongeveer 60 kilometer landinwaarts. Lake Okeechobee is sterk vervuild met landbouw en menselijk afval. De dijken rond het meer zijn niet sterk. Beheerders lozen daarom het vervuilde water dat uiteindelijk in zee terecht komt, met alle gevolgen van dien. Scott noemt de algen plaag een grote economische ramp voor de toeristensector.

“Dat spul ruikt net zo erg als het eruit ziet,” zei een uitbaatster van een motel die voor het weekend alleen, meerdere afzeggingen heeft. Langs de kust liggen dode vissen en andere zeedieren. Volgens de locale autoriteiten kan het weken duren voordat de groene smurrie is opgeruimd.

UNITEDNEWS/ ANNA WIELKENS