NOORD-KOREA DUIMT VOOR DONALD TRUMP ALS AMERIKAANS PRESIDENT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO: KIM JONG-UN

De Noord-Koreaanse staatsmedia roepen de Amerikaanse burgers op om te stemmen voor ‘wijze’ Donald Trump en niet voor  Hillary Clinton.

In een commentaarstuk in de krant DPRK Today noemt Han Yong-mook, die zichzelf omschrijft als een Chinees-Noord-Koreaanse academicus, Donald Trump ‘een wijze politicus’ en ‘een vooruitziende presidentskandidaat’.

‘Trump zegt dat hij zich niet zal moeien met de oorlog tussen het Zuiden en het Noorden, is dat niet voorspoedig vanuit het perspectief van de Noord-Koreanen?’, zo luidt het.

Amerikanen weg

Volgens de auteur zouden onder president Trump de Amerikanen zich eindelijk kunnen terugtrekken uit Zuid-Korea. Het communistische Noorden eist al langer dat de VS het Koreaanse schiereiland verlaten – in Pyongyang bekend als de ‘Yankee go home‘-strategie.

‘De dag waarop dat gebeurt, wordt de dag van de Koreaanse Hereniging,’ luidt het in niet mis te verstane bewoordingen.

Reactie

Dat het commentaarstuk in een staatskrant verschijnt, betekent wellicht dat dit ook het standpunt van het regime in Pyongyang is.

Een en ander is mogelijk een reactie op recente uitspraken van Trump, die onder meer voorstelt dat de Amerikanen zich moeten terugtrekken uit landen als Zuid-Korea en Japan als die niet meer bijdragen aan de kosten van hun defensie. Ook zei de flamboyante zakenman dat hij bereid zou zijn om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te ontmoeten.

KNACK

Comments