NPS PLAATST KRITISCHE KANTTEKENINGEN BIJ PEILINGEN NIKOS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Niet alleen de NDP, maar ook het merendeel van de oppositiepartijen is het oneens met de wijze waarop het Instituut voor Kaderontwikkeling en Onderzoek in Suriname (NIKOS) tot haar prognoses komt in de uitgegeven tussentijdse opiniepeilingen. De VHP is lovend over de resultaten die uitwijzen dat de oppositiepartij qua zetels een ongekende groei van 200% zal doormaken in Paramaribo.

Er wordt een verband gelegd met NIKOS-voorman Maarten Schalkwijk die nauwe banden heeft met het hoofdbestuur van de VHP en volgens ingewijden zelfs onderdeel zou zijn van de partijstructuren.

ABOP, die volgens NIKOS met één zetel vooruit gaat in Paramaribo, heeft geen reden tot klagen over de peilingresultaten, maar gaat toch bescheiden om met de data.

De NPS is wat kritischer in haar beoordeling van de peilingen.

Hoewel de partij volgens NIKOS haar 2 zetels in Paramaribo behoudt, en met medeneming van de zwevende kiezers zelfs 3 zetels waard zou zijn, is partijvoorzitter Gregory Rusland niet helemaal tevreden over de wijze waarop NIKOS de peilingresultaten interpreteert. Volgens NIKOS heeft 34% van de ondervraagden nog niet besloten op welke partij die gaat stemmen. Het bureau werkte twee modellen uit om de zwevende kiezers te classificeren.

In het eerste model wordt deze groep niet meegenomen en levert als resultaat op dat de NPS blijft steken op 2 zetels. De VHP gaat vooruit van 2 naar 3 zetels en de NDP valt terug van 9 naar 4 zetels. ABOP blijft ook steken op 1 zetel. Alle andere partijen halen bakzeil in Paramaribo.

In het tweede model wordt de groep zwevende kiezers verdeeld onder de verschillende partijen. De NPS gaat volgens dit model vooruit van 2 naar 3 zetels. De VHP groeit volgens dit model als kool en mag volgens NIKOS 6 zetels in Paramaribo verwachten, terwijl de NDP eveneens op 6 zetels mag rekenen; een terugval van 3 zetels. ABOP krijgt in dit model een zetel erbij in Paramaribo. Ook volgens dit model slagen andere partijen er niet in om zetels in Paramaribo te behalen.

De NPS-voorzitter vindt het tweede model een onrealistische prognose. “Ik heb de zaak als wetenschapper bekeken en minder als politicus”, zegt hij.

Het NIKOS zou naar zijn inziens er niet vanzelfsprekend toe moeten overgaan om de 7 zetels die door de groep zwevende kiezers worden vastgehouden te verdelen onder de NPS, ABOP, VHP en NDP. Ook door te stellen dat het in Paramaribo een nek-aan-nekrace wordt tussen de NDP en VHP vindt Rusland premature. “Ik denk niet dat het zo eenvoudig is. Ik denk dat aan de hand van wat de zwevende kiezers uiteindelijk zullen beslissen zal bepalen hoe de zetelverdeling zal zijn”, aldus Rusland.

UNITEDNEWS