OLIEVONDSTEN GEEN GARANTIE VOOR ECONOMISCHE WELVAART OP LANGERE TERMIJN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto|Danny Lachman, directeur van het Institute for Graduated Studies and Research (IGSR).

PARAMARIBO – Het wel of niet vinden van olievoorraden in Suriname zal geen verandering brengen voor het land op lange termijn. “Geen olievoorraden, dan is het ‘business as usual. Worden er wel olievoorraden gevonden, zal dat slechts een minimale welvaart zijn op kort termijn.

Met of zonder olievondsten, we zullen onze economie moeten transformeren naar een lange termijn duurzame welvaartseconomie”, zegt Danny Lachman, directeur van het Institute for Graduated Studies and Research (IGSR). Hij was donderdagavond, in hotel Torarica een van de gastsprekers op een lezingen avond van de Surinaamse Effectenbeurs in verband met haar 25-jarig bestaan. Lachman die in zijn lezing een outlook maakte van de Surinaamse economie zegt dat er weloverwogen strategische mogelijkheden in overweging genomen moeten worden om de economie te transformeren. Maar het zal moeten beginnen van een complete verandering van de beleidsinzichten, die moeten leiden tot een verbeterd investeringsklimaat voor het aantrekken van binnenlandse en buitenlandse investeerder. Met productiesectoren zal geld verdiend moeten worden met de strikte voorwaarde dat die gelden worden ingezet om de economie te diversifiëren.

De beste opties voor een langdurige welvaartseconomie zijn volgens de IGSR-directeur, het ontwikkelen van een vrije handelszone met een transito haven in de Suriname rivier, ontwikkelen van de toerisme sector op de nieuwe trends, logistieke dienstverlening, het in clusters ontwikkelen van de agro industrie, de mijnbouw – en de ITC-sector.

Een van de meest lucratieve, maar vooral haalbare mogelijkheid is de transito haven waar Suriname zelf helemaal geen directe productie hoeft te leveren maar daarmee in staat is zoveel diensten aan te bieden aan en als gevolg van de internationale zeehandel. Het gaat hier om het creëren van een diepzee haven. De Suriname rivier is tussen de Orinoco – en de Amazone rivier de enige mogelijkheid in de regio voor een dergelijke haven. Lachman die niet de eerste is die deze lange termijn investeringsmogelijkheid aanspreekt, laat een slide zien waar vanuit Azië, Noord-Amerika, Europa en Afrika verschillende zeehandelsroute rechtstreeks leiden naar en van een gepositioneerde haven in de Suriname rivier. Vanuit al deze markten wordt dringend uitgekeken naar een dergelijk transito haven in de regio. De dringende reden ligt er in dat de internationale zeehandel al aangepaste schepen heeft laten bouwen voor de komende 50 jaar om de zeehandel vanuit het Panamakanaal effectief te laten functioneren. Lachman benadrukt nogmaals de strategische positie van de Suriname rivier die als enige in de regio geschikt is voor een dergelijk transito haven. Deze haven is slechts een hoofdmiddel tot tal van andere activiteiten en diensten  die het land behoorlijk veel accijnzen, belastingen diensten  et cetera kunnen opleveren over een lange periode.

De spin-off zal volgens Lachman enorm zijn. een vereiste is wel dat de Suriname rivier wordt gebaggerd en het energie project Tapa-Jay wordt uitgevoerd. Met het laatste zal Suriname ook nog in staat zijn energie industrieën op te zetten en diensten te verlenen aan de internationale zeehandel. Zelf zal rond en in de hoofdstad een enorme economische en bedrijven zone ontwikkeld kunnen worden van dienstverlenende bedrijven aan de scheepvaart. De gekozen sectoren van Lachman houden haast allemaal verband met elkaar. Zo zal volgens hem om de hoogste efficiëntie te halen uit de ontwikkeling sectoren de ICT een belangrijke rol moeten vervullen op de gebieden digitalisering, automatisering en dataverwerking. De IGSR-directeur zegt dat uitvoeren van plannen om de sectoren te ontwikkelen het liefst in cluster verband kan plaatsvinden. De wetenschapper zegt dat de Surinaamse samenleving perfect is ingericht en samengesteld om de voorgestelde ontwikkelingen tot stand te kunnen brengen. Andere voorwaarden zijn wel dat naast een transitie van het overheid denken ook het onderwijs moet worden afgestemd op de lange termijn doelen. Belangrijk is dat er een herziening zal moeten plaatsvinden van het overheidsbudget. Er zullen politiek lange termijn commitment gemaakt moeten worden en zullen er nieuwe business modellen gecreëerd moeten worden die zelf boven de overheid uitstijgen.

UNITEDNEWS

 

 

 

Comments