ONDERHANDELAARS GOUDDEALS SELECTIEF UITBETAALD

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

 Jim Hok, ex-minister op Natuurlijke Hulpbronnen constateert dat de onderhandelaars van de twee goudovereenkomsten met respectievelijk Iamgold en Newmont, selectief zijn uitbetaald voor hun diensten. Hij trekt deze conclusie uit de woorden van minister Hoefdraad van Financiën, die in het radioprogramma Bakana Tori verklaarde dat met name personen die hebben deelgenomen aan de onderhandelingen met Newmont wel zijn uitbetaald. In deze commissie hadden zitting, Henk Ramdien (Vz), Etienne Boereveen (onder-Vz), Joan v Veldhuizen, Guillermo Samson, Dilip Sardjoe, Jay Bachoe en Kitty Sweeb. Uit nader onderzoek is gebleken dat de leden van de onderhandelingscommissie Iamgold ( John Sew Atjon (Vz), Ivan Graanoogst, Iwan Krolis, Michael Kopinski, Jay Bachoe en Kitty Sweeb) voor hun bijdrage blijkbaar niet zijn uitbetaald.

 Hok vindt de selectieve uitbetaling opmerkelijk, vooral omdat de minister die zelf de uitbetaling moet hebben gedaan, zulke zware kritiek heeft geleverd op Guillermo Samson, die zeer kennelijk geen enkele bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van de overeenkomst met Newmont. De ex-minister zegt dat dit laatste hem nimmer is gerapporteerd, omdat hij het op zijn beurt anders ook formeel zou hebben gerapporteerd aan de President die de commissies heeft geïnstalleerd en van wie Samson zelfs een persoonlijke keus was. Hok vraagt zich af, waarom men ervoor heeft gekozen om Samson dan wel uit te betalen, terwijl er zulke zware kritiek op hem bestond, en de leden van de  commissie  Iamgold niet.

 De onderhandelingen waren zo intensief en verschillend van uitgangspunt, dat het noodzakelijk was om twee commissies aan het werk te zetten. Beide commissies zijn ongeveer twee jaar intensief aan het onderhandelen geweest met de respectieve maatschappijen. Hok herinnert zich nog de woorden van de President, die bij de installatie van de commissies aangaf dat de goudbedrijven in staat waren om de beste expertise in de wereld te betalen en dat de onderhandelaars van Surinaamse zijde daarom voor een zware opgave stonden. “Wanneer vervolgens uit de onderhandelingen een voor Suriname bevredigend resultaat wordt behaald, dan lijkt het mij dat alle  onderhandelaars ook conform afspraak en gewekte verwachtingen worden vergoed. Precies zoals we buitenlandse deskundigen gewoon betalen voor hun diensten, zo moeten onze eigen Surinaamse expertise ook waarderen, omdat we anders ervoor gaan zorgen dat niemand zich meer wil inzetten, aldus Jim Hok, onder wiens leiding de onderhandelingen met Iamgold en Newmont in 2013 succesvol zijn afgerond.

Hok vermeldt er tenslotte nog bij dat het de inkomsten zullen zijn uit juist deze goudovereenkomsten, waaruit op korte termijn de middelen zullen komen om de Surinaamse economie te herstellen en te stabiliseren.

PERSBERICHT