ONGEVEER 25% BEVOLKING IS TE DIK EN 9% KINDEREN ONDERVOED

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO BRON RECHTS ONDERVOED KIND

In Suriname is 20% tot 30% van de bevolking te dik. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

De bevindingen zijn gepresenteerd tijdens de bespreking over het Country Diagnosic on Food & Nutricion Security-rapport voor Suriname. Het onderzoeksprogramma wordt wereldwijd uitgevoerd door de FAO om een beeld te krijgen van de voedselzekerheid, voedselveiligheid en daarmee ook de gezondheidstoestand van de wereldgemeenschap in relatie tot voeding.

Francis Neuman is Policy Officer van de FAO in Suriname. Hij maakt zich zorgen om het ongezond voedingspatroon van de doorsnee Surinamer. Ook het gegeven dat 9% van de kinderen jonger dan 5 jaar aan ondervoeding lijdt is betreurenswaardig.

“Er is ondervoeding bij 9% van de kinderen onder de 5 jaar, wat vaak te maken heeft met te weinig inkomens.

Dat is een grote groep. Er zit ook een tekort aan vitamine A erbij en bij vrouwen is er een anemietekort”, stelt Neuman.

Het overgewichtsproblematiek treft niet alleen Suriname maar blijkt vrijwel heel Zuid-Amerika te regarderen. Er wordt teveel voedsel genuttigd dat ook nog ongezond is. “Denk zelf aan hart- en vaatziektes en diabetes. Dat zijn hele vervelende zaken en ook heel duur. Daarnaast zijn ook veel mensen niet echt bekend met wat gezonde en goede voeding is en wat je bijvoorbeeld moet geven aan kinderen. Wat je vooral moet vermijden zijn sommige dranken waarin heel veel suiker zit of voedsel waarin heel veel olie gebruikt wordt wat dus heel snel lijdt tot overvoeding”, legt de FAO-vertegenwoordiger uit.

Met de resultaten die nu op tafel liggen en de komende tijd beschikbaar zullen zijn, is het de bedoeling dat er beleid gemaakt en aangepast wordt. “Er is wel beleid hier en daar, maar het is nog niet geïntegreerd; daaraan moet ook gewerkt worden”, aldus Neuman.

UNITEDNEWS