OPPOSITIE SOLIDAIR MET NPS NA BESCHIETING PARTIJGEBOUW/COALTIE OPVALLEND STIL

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Vrijwel alle oppositiepartijen hebben vol afschuw gereageerd op de beschieting die vorige week heeft plaatsgevonden bij het hoofdkwartier van de politieke partij NPS aan de Johan Adolf Pengelstraat.

Intussen is bekend dat het schot afkomstig is uit het vuurwapen van een militair die een aangrenzende restaurant bewaakt. Zowel het schot op het partijgebouw van de NPS als het gegeven dat militairen de restaurant bewaken roept vraagtekens op bij de oppositie. Opvallend is dat de coalitiepartijen NDP en BEP niets van zich hebben laten horen. Volgens de militair ging zijn vuurwapen per ongeluk af, maar daar kan de partijleiding van de NPS niet mee leven. Vooral het gegeven dat er geen passende maatregelen zijn getroffen tegen de ‘dader’.

De NPS heeft de procureur-generaal (pg) gevraagd om een onderzoek in te stellen naar het incident. Het is de partij ook opgevallen dat zij de afgelopen maanden steeds slachtoffer is geworden van bedreigingen, intimidatie en aanvallen. Niet lang terug is er ook vuur aangestoken bij de mast van de partijvlag op het terrein.

Het bleek dat de boosdoeners de vlag met gasoline hadden overgoten en daarna in brand staken. In een ander geval werd er een auto geparkeerd voor de ingang van het NPS-gebouw terwijl er een vergadering gaande was.

Hierdoor konden bezoekers het terrein niet verlaten. De auto-eigenaar slingerde intimiderende en beledigde opmerkingen naar het hoofd van NPS-leden die hem erop attendeerden dat zijn wagen niet goed geparkeerd stond. Het is publieksgeheim dat de restaurant in kwestie een zenuwcentrum is van een bepaalde politieke partij. Regelmatig hangen daar ook partijvlaggen van de politieke partij in kwestie.

Vooralsnog zijn er geen beschuldigingen geuit richting een politieke rivaal, maar de NPS hoopt dat het gevraagde onderzoek meer duidelijkheid zal brengen in het schietincident. “De Nationale Partij Suriname is met dit voorval bevreesd voor de veiligheid van haar leden en bezoekers. Diverse berichten uit de media vernomen, alszou de dader zijn opgebracht voor verhoor en later huiswaarts zou zijn gezonden, doet de vrees dat veiligheid op het partijterrein niet is gegarandeerd toenemen”, staat in de brief die naar de pg werd verzonden. “Immers, als politieke partij gestoeld op democratische waarden en normen wordt niet uitgesloten dat mogelijk met deze daad de vrijheid in de ruimste zin des woord wordt aangetast en onder druk komt te staan en de democratie mogelijk in gevaar wordt gebracht.”

UNITEDNEWS