ORGANISATIE VIERING JAVAANSE IMMIGRATIE MARIENBURG NOG STEEDS CONTROVERSIEEL

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

NDP partijtopper Enrique Ralim

Het districtscommissariaat van Commewijne heeft een aangepaste brief gestuurd naar de Pertjajah Luhur (PL) waarin uitleg wordt gegeven over de reden waarom de politieke partij geen toestemming kreeg om donderdag, vandaag, activiteiten op Mariënburg te organiseren in het kader van 128 jaar Javaanse Immigratie.

In de eerste brief staat dat de geplande locatie gereserveerd is door het Kabinet van de President. Al gauw bleek dat er een mobilisatie op touw werd gezet door de regeringspartij NDP onder leiding van partijtopper Enrique Ralim. Dit heeft voor veel opschudding gezorgd. Volgens PL-voorzitter Paul Somohardjo is er sprake van machtsmisbruik ten behoeve van partijpolitieke belangen.

Districtscommissaris Ajaikoemar Kali heeft intussen een andere brief verstuurd naar de PL waarin melding gemaakt wordt van een andere organisatie die achter de activiteiten zit. De eerste brief zou gebaseerd zijn op een misverstand.

Voor Kali is het nu een afgedane zaak want PL heeft alle activiteiten verplaatst naar het Openlucht Museum te Nieuw Amsterdam. De oppositiepartij heeft wel opgeroepen tot een boycot van de NDP-gekleurde activiteiten op Mariënburg als vorm van protest.

De partij zal ook geen bloemen leggen bij het monument ter herdenking van de eerste Javaanse immigranten die naar Suriname kwamen. “Ze houden hun activiteiten op Nieuw Amsterdam, dus de zaak is nu rustig. Zij houden hun activiteiten nu daar, en wij houden het op Mariënburg”, zegt Kali. “In een brief heb ik geschreven dat het georganiseerd wordt door het Kabinet van de President, maar dat is een gemandateerd aan de Commissie Herdenking Jubileumjaar. Dat is een commissie werkzaam onder de paraplu van het Kabinet van de President. Dus uit hoofde daarvan worden de activiteiten op Mariënburg georganiseerd. Die correctie heb ik wel gepleegd, en die brief heb ik gestuurd naar PL-voorzitter”, aldus de Burgervader van Commewijne. Hij ontkent niet dat de NDP een dikke vinger in de pap heeft qua organisatie. “kijk, hoe je het draait of keert, ziet men gewoon dat het van NDP is ja.

UNITEDNEWS

 

Comments