PARLEMENT KEURT VOORGENOMEN INAUGURATIE MADURO AF

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO COMPILATIE

Het parlement van Venezuela zal niet meewerken aan de inauguratie van Nicolas Maduro die voor aanstaande donderdag is gepland.

Net zoals bijna de hele wereld, is ook het parlement van Venezuela de mening toegedaan dat Maduro middels oneerlijke en ondemocratische verkiezingen herkozen werd op 20 mei vorig jaar. Parlementsvoorzitter Juan Guaido gaat er vanuit dat Maduro tot 10 januari de president van het land is. Na 10 januari zal het parlement een overgangsproces inzetten om tot nieuwe verkiezingen over te gaan.

Dit zal echter niet van de grond komen zonder medewerking van de regering die het parlement intussen buitenspel heeft gezet. Maduro riep in 2016 een speciaal Hooggerechtshof in het leven dat alle besluiten van het parlement moet toetsen. Dit Hof, waarin alleen loyalisten van Maduro zitting hebben, heeft sinds de instelling alle besluiten van het parlement nietig verklaard.

Slechts 2 landen in Zuid-Amerika erkennen openlijk de herverkiezing van Maduro; Suriname en Bolivia. De rest van de Zuid-Amerikaanse landen vindt dat de controversiële Maduro verkiezingsfraude pleegde om aan de macht te blijven in Venezuela. Ook in groter verband is er afkeuring uitgesproken over de geplande inauguratieplechtigheden. De Lima Group, waarin 14 landen op het westelijk halfrond zijn vertegenwoordigd, raden Maduro af om een aanvang te maken met een tweede zittingstermijn.

Voor de Lima Group is Maduro niet middels een eerlijk proces herkozen, maar daar wil de controversiële Venezolaanse leider niets van weten.

De meeste regeringsleiders op het westelijk halfrond zullen de plechtigheden van donderdag vermijden en dreigen zelfs om massaal hun ambassadeurs te rug te roepen indien de inauguratie doorgaat.

De Surinaamse regering, een trouwe bondgenoot van Maduro, zal wel vertegenwoordigd zijn in de persoon van vicepresident Ashwin Adhin.

UNITEDNEWS

Comments