PRESIDENTIELE TASK FORCE OP MINISTERIES BRENGT MINISTERS IN VERLEGENHEID

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto|NPS-voorzitter en parlementariër Gregory Rusland

De presidentiele ondersteuningscommissie, die verschillende ministeries moet begeleiden, wekt de indruk alsof de verantwoordelijke ministers niet in staat zijn hun taken naar behoren te doen.

Tot deze conclusie komt de politieke oppositie in De Nationale Assemblee (DNA). Deze speciale commissie bestaat uit vertrouwelingen van president Desi Bouterse en kreeg als opdracht mee om het beleid strak aan te sturen. Er moeten enkele specifieke wapenfeiten neergezet in aanloop naar de verkiezingen van 2020. Volgens de oppositie roept dit presidentieel ingrijpen veel vragen op en krijgen de ministers bij wijze van spreken een brevet van ongeschiktheid.

“Dan vraag ik me toch wel af als wij na 9 jaren tot de ontdekking komen dat zaken niet goed gecoördineerd worden en dat er nu moet worden ingegrepen”, merkt NPS-voorzitter en parlementariër Gregory Rusland op. Hem bekruipt het gevoel dat president Bouterse van oordeel is dat zijn ministers hebben gefaald om resultaten neer te zetten.

We hebben gezien dat in het verleden de techniek was om ministers te reshuffelen, en nu zien we dat er een begeleidingscommissie komt voor ministers. Er is dus gefaald dus. Wie heeft eigenlijk gefaald? Is de conclusie dat de ministers gefaald hebben of dat de regering gefaald heeft?”

Ook VHP-voorzitter en parlementariër Chandrikapersad Santokhi, kijkt uit naar een toelichting van de presidentiele ondersteuningscommissies op de ministeries. Naar zijn inziens hebben de ministers bij wet een taakstelling waarvoor zij verantwoordelijk kunnen worden gehouden. “In strijd met deze wetten neemt de president bij presidentieel besluit die verantwoordelijkheden, die aan andere autoriteiten bij wet zijn toegewezen, weg om die te geven aan een werkgroep. Dat is in strijd met wet”, aldus de VHP-voorzitter.

Voor de coalitie is er niets aan de hand. NDP-fractieleider Andre Misiekaba merkt op dat het een prerogatief van de president is om commissies binnen zijn kabinet in te stellen indien die behoefte er is. Duidelijk is dat er wettelijke voorschriften zijn met betrekking tot de bevoegdheden van de ministers, en daar kan moeilijk inbreuk op gepleegd worden. De intentie om wetten te overtreden is hem ook niet opgevallen in de brief van de president aan het parlement. “Dat halen we niet uit het schrijven dat we hebben ontvangen. Dus wat ons betreft is er geen vuiltje aan de lucht”, is de eindconclusie van de NDP-fractieleider.

UNITEDNEWS