RAPPER TONY SCOTT GEEFT AFSCHEIDSCONCERT IN PARADISO

Surinaams/Nederlandse rapper Tony Scott neemt met een speciaal concert op 15 februari in de Amsterdamse poptempel Paradiso afscheid van zijn fans.   Scott, oftewel Peter van der Bosch, lijdt aan MS. ”Het verloop van de ziekte is onzeker en Tony Scott heeft er voor gekozen om zijn actieve carrière als artiest af te sluiten met een laatste grote show in Paradiso”, valt te lezen op de website van de poptempel.

Hiphouse

Scott, die begin jaren negentig bekend werd met hiphouse-nummers als Get Into It en Love Let Love, wil met het afscheidsconcert zijn passie voor muziek vieren. Ook zal hij aandacht vragen voor de ziekte MS.

Tijdens ‘An Evening with Tony Scott & Friends’ treden onder anderen Candy Dulfer, Lange Frans en Extince op.

Biografie

Scott verhuisde op jonge leeftijd van Suriname naar Nederland. Hij en zijn ouders kwamen te wonen in Amsterdam Zuidoost. Als dertienjarige begaf hij zich al in muziekwereld, hij zat in een electric boogie-crew, achteraan volgde het beatboxen bij Too Tough Enough. Toen hij voor het radiostation waar zijn broer werkte een jingle had gerapt bood Peter Duijkersloot, eigenaar van het label Rhythm, Tony Scott een contract aan. Scott was toen nog maar 16 jaar oud. De eerste single die werd uitgebracht is Pick Up The Piece, een remake-cover van de Average White versie. Ook al werd de single geen commercieel succes, dankzij de single kon hij een groot aantal optredens verzorgen.

De volgende single verscheen in 1989, het betrof een dubbele A-kant met de nummers: That’s How I’m Living en The Chief. Het laatste nummer was geschreven als een ‘ode’ aan zijn wortels, hij is namelijk een nazaat van een Amazoneindiaan van de Caraïben-stam. De single werd een succes in onder meer Nederland, maar ook in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kreeg het nummer aandacht. Samen met zijn vaste producer Fabian Lenssen maakte Scott dat jaar ook zijn eerste album. In Amerika werd het album The Chief omgedoopt naar That’s How I’m Living, omdat hij met dat nummer daar bekender mee was geworden dan met de The Chief.

Zijn grootste hit scoorde hij in 1990 met het nummer Get Into It, dat eind 1989 werd uitgebracht. Het leidde tot uitnodiging voor een optreden tijdens het New Music Seminar in New York. Precies rond het festival scoorde Scott met de single Gangster Boogie de volgende grote hit. Met Ben Liebrand bracht Scott dat jaar ook nog de single ‘Move To The Big Band uit, die ook rond de periode van het festival was opgenomen.

In 1991 verscheen het nummer Love Let Love. Hoewel de single het goed deed – in Nederland werd het zelfs zijn tweede top 10 notering – kon het niet dezelfde impact creëren als de voorgaande singles. Na de single From Da Soul verschenen de singles Gimme Some (Swing It Baby) en samen met de nog net in Amerika doorgebroken vocale hiphop en R&B groep Boyz II Men Under Pressure. Beide nummers vielen in de verkoop sterk tegen. Voor het goede doel nam Tony Scott samen met Part 2 het nummer The Greenhouse Effect op. Dit nummer was onderdeel van een lopende campagne van het Wereld Natuur Fonds die opkwam voor verbetering van het milieu. Het nummer werd in 1992 een kleine hit. De videoclip werd echter een grote hit, het nummer bleef dankzij de videoclip lang in de roulatie.

De volgende single, die eind 1992 verscheen, Riders On The Storm was het laatste nummer dat in de Nederlandse hitlijsten haalde van zijn hand als rapper. Maar het nummer kwam niet verder dan plaats 96 in de Mega Top 100. In 1993 verscheen het album Chameleon, een album waar diverse muziekstijlen aan de beurt komen. Maar erg succesvol was het album niet.

Voor Kinderen voor Kinderen schreef Scott in 1994 samen met Fabian Lenssen het nummer Gangsterdam, dat ook op single verscheen. In 1996 kwam hij met een thema-nummer voor de Amsterdam Admirals, het nummer, Never stop! (Admirals chant) werd onder naam The Power Party! Feat. Tony Scott uitgebracht maar ondanks redelijke “airplay” op radio en televisie werd het nummer geen hit.

Tegenwoordig werkt hij op een havo/vwo-school in Amsterdam-Oost: het Pieter Nieuwland College. Dit doet hij samen met J. ‘t Hart. Daar geeft hij muziekles en begeleidt hij jongeren, helpt hun muzikale talenten te ontwikkeling en artistieke creativiteit te stimuleren.

Buiten het lesgeven is Tony Scott nog steeds actief met het produceren van muziek en het geven van optredens. Tot 2006 maakte hij deel uit van international music company Solid Souls waarmee hij optrad op onder meer BNN’s born into the 90’s en andere evenementen zoals Veronica’s 80’s/90’s event in het Goffert stadion te Nijmegen. Verder heeft hij samen met Solid Souls zijn comeback single “Do you remember” in 2004 opgenomen die vanwege problemen bij de platenmaatschappij nooit uitkwam. Hierop is onder meer MC Honest te horen wiens internationale debuutalbum (met onder andere Ginuwine, Robin S en Dilated Peoples) in 2010 wordt verwacht. Vanaf april 2008 verzorgt hij een reeks live optredens met trompettiste Jackie-T, met wie hij in het verleden al een single heeft opgenomen. In samenwerking met de Nederlandse producer Bernd Loorbach is in 2010 de plaat “Check This Out” uitgebracht door BIP Records, een platenmaatschappij uit België. In 2015 is Tony weer te horen op een hernieuwde samenwerking met Ben Liebrand voor Ben’s album “Iconic Groove” op Sony Music. Tony is met 2 nummers aanwezig op het album, “Discotheque” en “All The Way”.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box