REGERING NIET IN BEZIT BRIEF VS-AMBASSADE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Minister Yildiz Pollack Beighle van Buitenlandse Zaken heeft donderdag het parlement meegedeeld dat de regering niet in het bezit is van een brief afkomstig van de ambassade van de Verenigde Staten, waarin wordt gevraagd wat het standpunt van Suriname is ten aanzien van Venezuela en het accepteren van … van dat land.

“Zo een brief is niet op het ministerie gedeponeerd”, zegt de minister. Zij ging in op vragen van het parlement. “Wat wij hebben ontvangen is een informatieve sheet via email van de Amerikaanse ambassade, waarin zij hun positie bekent maken over zaken in de wereld. Zo heeft de ambassade middels die communicatie aan ons duidelijk willen maken wat de positie is van Amerika in de wereld. Maar ook de Surinaamse positie is bekend “, zegt de minister. Zij deelde het college mee dat Suriname recentelijk in Caricom verband een statement heeft gemaakt over de situatie in de regio. Een belangrijk aspect daarin waarin volgens de bewindsvrouw niet voorbij moet worden gegaan is dat de principes van het internationaal recht behouden moeten blijven. Het gaat om het niet inmengen in soevereine aangelegenheden van staten en dat de Caribische staten de regio willen blijven behouden als een van vrede. Partijen worden in die statement opgeroepen om binnen hun context en niet met interventie van Suriname of andere Caricom lid landen hun problemen op te lossen. Er is ook verwezen naar de noodzaak om te zorgen voor de nodige hulp via bestaande instituten. “Suriname schaart zich volledig achter dit statement”, zegt Pollack Beighly.

“Er is dus geen enkele brief aan de president gericht en Suriname bepaalt haar eigen huishouden”

Eerder in de vergadering hebben leden van de oppositie geëist dat de regering meer duidelijkheid geeft in de kwestie met Suriname en het buitenlands beleid. “Wat gaat de regering nu doen, welke kant gaan we op, is het socialisme, marxistische of de communistische kant op, want er is een brief gestuurd naar de minister van buitenlandse zaken”, zei Abop parlementariër Edward Belfort. Hij wijst er op dat de minister in VN-verband heeft aangegeven dat Suriname de Venezolaanse president Nicolaas Maduro erkent en niet de zichzelf benoemde  oppositieleider Juan Guaido. “Ik wil weten wat de president gaat doen. gaat hij die brief beantwoorden of gaat hij zeggen kom niet met Suriname bemoeien, hier heb ik de leiding, ik ben een recht statig land en ga de socialistische marxistische of communistische kant op. Ook andere parlementariërs, zoals VHP fractieleider Chandrikapersad Santhokie eisten opheldering over de vermeende brief.

UNITEDNEWS