REGERING WEET NOG NIET WAT MIS GING BIJ FINANCIERING NIEUWE AZP

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De regering stelt een onderzoek in om na te gaan wat er precies mis ging bij de financiering voor de bouw van het Academisch Medisch Centrum Suriname (AMC-SU). De Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) was bereid om de bouw van het hypermoderne ziekenhuis voor USD 70 miljoen te financieren, maar het blijkt dat de staat zich steeds weer niet aan de gemaakte afspraken kon houden.

De IsDB besloot zich terug te trekken uit het project met als gevolg dat de grootse plannen om de verouderde en vervallen Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) te vervangen in het water vielen.

De regering heeft twee weken nodig om te onderzoeken wat er precies aan de hand is. De speciaal aangewezen commissie, die namens de staat onderhandelde met de IsDB, wordt nu in ieder geval met de nek aangekeken en verantwoordelijk gehouden voor deze blunder. De Nationale Assemblee (DNA) eist een verklaring van de regering, maar die weet zelf nog niet precies hoe de vork in de steel zit. “Dat impliceert dus dat wij vooralsnog niet op een gedegen manier kunnen antwoorden op al die vragen uit uw college”, deelt minister Soewarto Moestadja van Arbeid namens de regering mee aan DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Moestadja en Financiënminister Gillmore Hoefdraad verbinden zware consequenties aan handelingen die ertoe hebben geleid dat AMC-SU van realiteit is vervallen naar een droom.

Er zijn indringende vragen gesteld, door vooral de oppositie. “Wat is de rol van de minister van Financiën als governor bij de IsDB? Waarom heeft de IsDB zich teruggetrokken uit de financiering voor de nieuwbouw van het Academisch Ziekenhuis? Hoeveel designs zijn er gemaakt voor de nieuwbouw van het Academisch Ziekenhuis?”, zijn slechts enkele vragen die door Mahinder Jogi (VHP) zijn afgevuurd op de regering.

UNITEDNEWS