RIJSTSECTOR WIL VERLAGING EXPORTKOSTEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het Ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) zal gauw over de brug moeten komen om de export van rijst te beschermen. De hoge douanekosten zijn niet bevorderlijk voor de rijstsector.

Dit zorgt voor een spanningsveld tussen padieproducenten en exporteurs. Om een concurrerende prijs op de internationale markt te kunnen garanderen zijn de exporteurs geneigd om een veel lagere opkoopprijs te bieden aan de producenten. Indien de douanekosten omlaag gaan kunnen de opkopers ook een hogere prijs bieden aan de padieboeren.

De exporteurs hebben hierover hun beklag gedaan bij handelsminister Ferdinand Welzijn. De bewindsman heeft begrip getoond voor het probleem. Hij heeft de exporteurs tijdens een werkbezoek aan Nickerie beloofd het probleem voor te leggen aan het havenwezen en het Ministerie van Financiën.

Tegelijkertijd worden ook de mogelijkheden bekeken om eindelijk van start te gaan met het opwekken van energie uit padiekafverbranding. Een ondernemer in Nickerie loopt reeds enige tijd rond met het idee en volgens minister Welzijn is het hoogtij om alle barrières op te heffen.

Met het opstarten van een energiecentrale wordt niet alleen stroom geproduceerd ten behoeve van het district, maar ook is daarmee een antwoord gegeven op de ongecontroleerde verbranding van padiekaf die voor veel ongerief en gezondheidsproblemen zorgt in het rijstdistrict.

Afgelopen week werd er nog een rijstbedrijf door de Economische Controle Dienst (ECD) voor enige dagen gesloten omdat die met de verbranding van padiekaf voor woede heeft gezorgd bij buurtbewoners.

Welzijn wil over twee weken weer met de ondernemer praten die energie wil produceren met padiekaf als grondstof.

UNITEDNEWS

 

 

 

Comments