SAMENLEVING HEEFT EERDER GELOOF IN MEDIA DAN POLITICI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

In Suriname blijkt de media als instituut, ondanks alle kritieken en uitdagingen, toch nog het vertrouwen van de samenleving te hebben.

Burger hebben eerder geloof in de vrije pers dan wat er door de regering en politieke partijen aan het wordt voorgeschoteld. Heel veel vertrouwen is er ook in religieuze organisaties; het meeste vertrouwen zelfs.

Overal het algemeen heeft het Surinaams volk een hogere dunk van haar instituten dan andere volkeren in Latijns-Amerika. Dit blijkt uit onderzoek van professor Marten Schalkwijk, socioloog en directeur van onderzoeksbureau NIKOS.

Van alle media komt de radio het meest betrouwbaar over.

“Hieruit kunnen we een beetje afleiden dat blijkbaar mensen toch iets meer vertrouwen hebben wanneer ze interviews horen. Op de radio zijn dat wat langere interviews en je hoort de stem en je gelooft het wat eerder. Televisie ook wel, maar iets minder, omdat je wel beelden ziet, maar alles gaat een stukje sneller vaak. Kranten zijn bijna hetzelfde. Internet wordt iets minder vertrouwd”, zegt de wetenschapper. “Over all genomen kunnen we stellen dat de media in Suriname nog voldoende vertrouwen van de burgers geniet, en dat is zelf zonder een sterke traditie van onderzoeksjournalistiek. Heel goed nieuws”, aldus Schalkwijk.

 

Instituut/ Organisatie

Suriname

(Nikos 2019)

Latijns-Amerika gem.

(Latinobarometer 2018)

Religieuze organisaties 65% 63%
De media (kranten) 61% (57%) 44%
Banken 59% 43%
Bedrijfsleven 57% 38%
Politie 56% 35%
Rechtspraak 49% 24%
Vakbeweging 43% 27%
Politieke partijen 28% 12%
Nationale Assemblee 26% 21%
Regering 25% 22%

Schalkwijk komt aan de hand van zijn onderzoek tot enkele conclusies aangaande de kwaliteit van publicaties en verslaglegging van het nieuws in Suriname.

  • De media in Suriname hebben nog het vertrouwen van het publiek.
  • De werkzaamheden voor onderzoeksjournalistiek in Suriname zijn best goed.
  • Schaamte beperkt voor een deel het onderzoek, terwijl angst en zelfcensuur mogelijk ook meespelen om een aantal onderwerpen niet te onderzoeken.
  • Er zijn financiële beperkingen vanwege de kleine markt waarin een groot aantal media opereren, maar uiteindelijk bepaalt toch de professionaliteit van de individuele journalist en de redacties de mate waarin onderzoeksjournalistiek een plaats krijgt.

UNITEDNEWS