‘SLM ZAL GEEN WINSTGEVENDE DOCHTERMAATSCHAPPIJEN SLUITEN’

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Residence Inn Paramaribo was een financiële last voor moedermaatschappij SLM. De nieuwe directie van de luchtvaartmaatschappij zag geen andere optie dan de tent te sluiten.

Per jaar kostte de onderneming de SLM minimaal SRD 350 duizend en soms wel SRD 500 duizend om de kosten te dekken. Residence Inn Paramaribo kon maar geen formule vinden om zichzelf te bedruipen. “De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij heeft, gegeven het traject dat uitgezet is tot het gezond maken van de luchtvaartmaatschappij in de komende drie jaar, besloten om het verlieslatende deel van de Residence Inn af te stoten om het kapitaal te kunnen genereren ten behoeve van de strategische investeringen die nodig zijn voor de luchtvaartmaatschappij”, zegt Financieel directeur Steve Silos.

Residence Inn Nickerie is echter nog winstgevend en zal dan ook behouden worden.

Hetzelfde geldt voor de dochterbedrijven op de Johan Adolf Pengel Luchthaven (JAP). Surair Catering Services, Surair AirCargo Services en Surair Ground Services zijn volgens algemeen directeur Gerard Lau winstgevend en ziet hij het belang er niet in om deze van de hand te doen en nog minder te sluiten. Hiermee bestrijdt hij geruchten die er op Zanderij de ronde doen als zou de SLM-directie van plan zijn om honderden personeelsleden te bedanken en dat de werkers bij de dochtermaatschappijen op Zanderij de eerste in lijn zijn om de laan te worden uitgestuurd.

Het personeel bij de dochtermaatschappijen op Zanderij klaagt reeds jaren van een stiefmoederlijke behandeling ten opzichte van de ‘echte SLM-ers’ en schuift de oorzaak hiervan voor een goed deel ook in de schoenen van de vakbond die zich hoofdzakelijk zou ontfermen over ‘echte SLM-ers’ en de werkers bij de Surair-bedrijven slechts als aanhangsels van de vakbond zien.

Volgens Lau berusten alle geluiden over het massaal bedanken van werkers op Zanderij op geruchten. In de meerjarenplanning is opgenomen dat het bedrijf gezond gemaakt dient te worden en het afvloeien van overtollig personeel is niet uitgesloten. Er zal echter geen voorkeurs- of stiefmoederlijke behandeling toegepast worden. “Als het mocht blijken dat ook op stafniveau en directieniveau er mensen moeten gaan dan zullen wij niet schromen om dat te doen”, aldus Lau.

UNITEDNEWS