STAATSOLIE BOEKT ONGEVEER USD 170 MILJOEN WINST IN 2018

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De officiële cijfers zijn nog niet binnen, maar nu al kan gesteld worden dat 2018 een goed jaar is geweest voor Staatsolie Maatschappij Suriname. De verwachting is dat de boeken zullen worden afgesloten met een winst van ongeveer USD 170 miljoen.

De accountants zijn nog bezig met de calculaties, maar volgens Staatsolie-directeur Rudolf Elias zal het verschil niet veel afwijken van de schattingen. “Dat zal ergens USD 10 miljoen meer of USD 10 miljoen minder zijn”, zegt de Staatsolie-baas in gesprek met ATV Nieuws. De goede bedrijfsresultaten zijn ook te danken aan de dochtermaatschappijen GO2, Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) en de belangen in de goudmijn van Newmont Suriname.

De staatskas is het afgelopen jaar ook flink gespekt met zeker USD 150 miljoen. “Dus inkomstenbelasting, winstbelasting, dividend, maar ook de belastingen die via GO2 zijn gestort. Daarin zit nog de royalty’s van Merian die we storten” legt Elias uit.

Het jaar 2019 wordt een bijzondere voor Staatsolie. De maatschappij zal zelf enkele initiatieven ondernemen om 9 putten te boren nabij de kust. De eerste boring is gepland voor april en de verwachting is dat er een behoorlijke olievondst wordt gedaan. Samen met andere partners worden er dit jaar ook 5 putten geboord in het zeegebied en de hoop is nog altijd gevestigd op het ontdekken van een olieveld. Ondanks alle eerdere operaties teleurstellend waren, is Elias ervan overtuigd dat dit jaar de kogel door de kerk zal gaan en er een commerciële winbare hoeveelheid olie wordt gevonden in het zeegebied.

UNITEDNEWS

Comments