SURINAAMSE OVERHEID KIEST EINDELIJK EEN GEKWALIFICEERDE DENKTANK

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO:WATERKANT

President Desi Bouterse heeft donderdag de Sociaal Economische Raad (SER) geïnstalleerd. In dit orgaan waarin vertegenwoordigers van de regering, de vakbeweging en het bedrijfsleven in zitten zal de regering en ook andere organen binnen de overheid van advies moeten voorzien, nadat er oplossingsmodellen zijn uitgewerkt. Bouterse benadrukt dat dit sociaal orgaan in een moeilijke periode aantreedt en het dan ook niet gemakkelijk zal hebben.

Echter voelt het staatshoofd zich gesterkt door het ‘zwaargewicht en de kwaliteit van de personen die in de SER zitting nemen.

De SER wordt na een periode van vijf jaar weer actief. De sleutelverdeling was vaak genoeg een reden waarom de installatie niet heeft kunnen plaatsvinden. In zeker twee gevallen was ook de etnische verdeling een reden waarom de SER niet eerder is geïnstalleerd. Met de problemen die zich alsmaar opstapelen voor de regering en de roep voor het orgaan steeds luider werd is eindelijk een verdeelsleutel gevonden. De regering krijgt vijf vertegenwoordigers, de vakbeweging krijgt vier vertegenwoordigende plekken als ook het bedrijfsleven. Voor alle leden is er een vervanger benoemd.

Onder de vertegenwoordigers en vervangers van de overheid zijn er onder anderen, Winston Caldeira, Ferdinand Welzijn, Carlo Jadnanansigh, Subhas Mungra, Derrick Ferrier, Reynold Simons en Wedwatie Pherai en Imro Fong Pong.

Bij Het bedrijfsleven prijken namen als, Marlon Telting Sigmund Proeve, Adit Moensi, Marten Schalkwijk , Paul Torilal, Mariette Tjon A Ten, Majorie Tajib, en Rudy Soeklal

Bij de vakbeweging prijken er namen als, Armand  Zunder, Dharmdwe Chotkan, Emiliano Oedit,  Albert Zunder, Roy Haverkamp en Jagmohan Ramsingh, Jan Haakmat en Imrick Edam.

De SER-leden zullen zelf de functies in het orgaan verdelen en een voorzitter kiezen die binnen een week bekend wordt gemaakt aan de president. De zittingsperiode van elk lid is twee jaar. Bouterse zei bij de installatie dat het inderdaad lang heeft geduurd voordat de SER kon worden geïnstalleerd. Volgens hem komt dat omdat er zware en hoge eisen worden gesteld aan het orgaan. “Het gaat niet er om dat je een SER hebt om het hebben van een SER”, zegt de president. De laatste SER dateert sinds 2009, onder leiding van Hans Lim A Po. Na de verkiezingen van 25 mei vorig jaar hebben verschillende groepen en personen die aan de hearings met de president hebben meegedaan de installatie van dit orgaan aanbevolen.

UNITEDNEWS/WILFRED LEEUWIN