SURINAAMSE PRODUCENTEN BLIJVEN HOPEN OP RATIFICERING HANDELSVERDRAGEN EUROPA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA)

In Roemenië vertoeft momenteel een parlementaire delegatie die participeert aan een zwaarwichtige ACP-EU-vergadering over handelsrelaties tussen de Europese landen en de voormalige koloniën van Afrika, het Caribisch Gebied en de Pacifische eilanden (ACP).

Op agenda staat ook de Economic Partnership Agreements (EPAs) die de handel tussen de ACP en de EU moeten verbeteren en intensiveren. Van de voormalige koloniën wordt wel verwacht dat zij de EU een voorkeursbehandeling geven en op sommige gebieden helemaal geen handel drijven met andere blokken.

Voor delegatieleider Andre Misiekaba (NDP), permanente parlementaire vertegenwoordiger voor Suriname bij de ACP-EU, is dit geen gezonde deal voor Suriname. Hij, maar ook andere ACP-vertegenwoordigers zijn van oordeel dat een dergelijke commitering desastreus zal uitpakken voor ontwikkelingslanden. Het bedrijfsleven in Suriname, met name de producenten, zijn een andere mening toegedaan. Die kijken juist uit naar maximale uitbuiting van de handelsrelatie met Europa. Het niet ratificeren van de EPA-verdragen brengt ook met zich mee dat Surinaamse producenten preferente voordelen kwijtraken en daardoor moeilijk zullen kunnen concurreren op de Europese markt.

Misiekaba en de Surinaamse producenten verschillen reeds geruime tijd van inzicht met betrekking tot de EPAs. Er zijn een aantal sessies geweest, maar die hebben er niet voor gezorgd dat er een gemeenschappelijk standpunt uit de bus is komen rollen.

De afstemming op de Europese markt is zo goed als beklonken bij de exporteurs van Surinaamse producten. Volgens Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), heeft het ondernemerschap in Suriname enorm veel tijd en geld geïnvesteerd om de Europese markt te kunnen aanboren.

Het niet ratificeren van de EPA-verdragen betekent verlies van alle gepleegde inzet. “Maar als de overheid kan aantonen dat we er economisch geen voordeel aan hebben en geen politiek voordeel, dus we gaan het niet doen, dan gaat iedereen zich erbij moeten neerleggen. Maar het moet niet zijn op basis van een verdachtmaking of iets dat totaal onduidelijk is. Je moet de cijfers naast elkaar leggen, maar ook politiek moet je dus aangeven wat de implicaties zijn en waarom je kiest om niet te ratificeren”, aldus de ASFA-voorzitter.

UNITEDNEWS