SURINAME, BOLIVIA EN VENZUELA HARD OP WEG ENIGE LIDLANDEN UNASUR TE ZIJN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Picture|Headquarters of UNASUR now

De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) brokkelt verder af. Nadat zes lidlanden, het Zuid-Amerikaans blok de rug toekeerden, heeft ook Ecuador de intentie daartoe kenbaar gemaakt. De brief is intussen verstuurd naar het secretariaat in Bolivia.

De Unasur bestaat nu uit slechts vijf landen waarbij Suriname, Bolivia en Venezuela een duidelijke alliantie vormen. Guyana is formeel nog lid, maar heeft alle participatie en betrokkenheid geparkeerd vanwege de grimmige spanningen met Venezuela. Uruguay stelt zich neutraal op, maar begint zich ook steeds meer te keren tijdens de marxistische ideologie die de Unasur in een greep schijnt te houden.

In de maak is een nieuw blok genaamd PROSUR. Bijna alle landen die afstand van de Unasur hebben genomen schijnen interesse te hebben voor dit nieuw Zuid-Amerikaans blok. De positie van Ecuador met betrekking tot PROSUR is nog niet duidelijk, maar het zal zich gauw daarover uitspreken aangezien de Chileense president Sebastian Pinera nog van de maand de Zuid-Amerikaanse staatshoofden bijeen wil roepen om over de oprichting te praten.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro is echter niet welkom op de speciale staatshoofdenvergadering. Venezuela wordt dan ook, als enig Zuid-Amerikaans land, uitgesloten voor deelname aan PROSUR.

President Desi Bouterse is op de hoogte gesteld over de staatshoofdentop en is ook uitgenodigd. De kans is echter klein dat hij Suriname zal committeren aan PROSUR.

In een brief aan Bolivia, momenteel voorzitter van de Unasur, schrijft de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Jose Valencia, dat het Unasur-verdrag opzegt wordt vanwege de slaapstand van de organisatie. Alle verbintenissen worden gestaakt omdat de Unasur reeds jaren stuurloos is. Ook kan de organisatie vrijwel niets ondernemen omdat het geen geld in kas heeft. Alle geldstromen vanuit de teruggetreden machtige lidlanden zijn gestopt alsook de administratieve en budgettaire maatregelen.  

UNITEDNEWS

Comments