SURINAME EN CHINA PRATEN OVER UITLEVERING CRIMINELEN EN VERDACHTEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname en China zijn een verdrag aan het voorbereiden om ondergedoken criminelen dan wel staatsburgers die verdacht worden van strafbare feiten uit te leveren aan het land van herkomst. Het verdrag is in concept reeds voltooid door een speciale gemengde commissie van beide landen.

Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday geeft leiding aan de Surinaamse afvaardiging binnen de commissie. Hij zegt dat er tot een reeks goede voorstellen is gekomen waarmee zowel de Surinaamse als de Chinese delegatie kan leven. Het ligt nu aan de beleidsmakers van de twee landen om daarover een besluit te nemen. “Wat we nu bereikt hebben is een conceptverdrag waarin Suriname en China met elkaar hebben afgesproken dat dit concept aan de wederzijdse autoriteiten worden aangeboden ten einde na te gaan als dat ook bevat de informatie zoals Suriname en China dat graag willen vastleggen in dit verdrag om vervolgens de stappen te zetten in beide landen om dit verdrag te kunnen ratificeren”, zegt de pg over de bereikte resultaten van de gemengde commissie.

De vertegenwoordigers van de twee landen hebben begin deze maand een tweedaagse sessie gehouden om de contouren van het verdrag uit te stippelen. Er is in het conceptdocument opgenomen het uitleveren van gezochte alsook gevonniste personen. In verschillende paragrafen is uitgelegd onder welke voorwaarden er uitgeleverd mag worden.

Wat sowieso uitgesloten is, is de uitlevering van Surinaamse staatsburgers. Dit is in strijd met de Grondwet van Suriname. Het conceptverdrag, en andere reeds geratificeerde uitleveringsverdragen, hebben alleen betrekking om staten die om uitlevering van hun eigen staatsburgers vragen.

UNITEDNEWS