SURINAME HEEFT NOG HUISWERK VOOR VOEDSELZEKERHEIDSTRATEGIE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname heeft nog niet alles op orde om voor lange termijn voedselzekerheid te garanderen.

Er wordt al veel gedaan door verschillende instanties en groepen waaronder de overheid, maar de acties zijn niet gecoördineerd en niet op elkaar afgestemd. Data ter ondersteuning van het formuleren van een duurzame langetermijnstrategie ontbreekt, is verspreid of verouderd. De productie van voedsel moet efficiënter, op duurzame wijze en als het even kan met gebruikmaking van zo min mogelijk chemicaliën. Dat kwam vrijdag naar voren tijdens een workshop ter voorbereiding van Surinames Food & Nutrition Security Policy Policy Document.

De strategie is gericht op het waarborgen van toegang tot voldoende veilig, gezond en betaalbaar voedsel. Consultant Sherida Mormon die het onderzoeksrapport naar de huidige stand van zaken presenteerde, merkt op dat er “onzettend veel” data is, maar her en der verspreid. De toegang tot die gegevens is niet makkelijk omdat organisaties en personen die deze data hebben niet altijd bereid zijn deze ter beschikking te stellen. Mormon en vicepresident Ashwin Adhin die ook een toespraak hield voerden aan dat er nog veel ondervoeding voorkomt bij jonge kinderen.

Van de kinderen jonger dan 5 jaar is 8.8 procent ondervoed en 26 procent van de vrouwen lijdt aan bloedarmoede.

“Al deze dingen hebben invloed op onze economie. Dus als we nu niet investeren in de beschikbaarheid en toegang tot gezond voedsel zullen we dat betalen in de gezondheidssector”, zei Mormon. Beide sprekers wezen erop dat ziekten als hoge bloed, kanker en diabetes die meestal het gevolg zijn van het nuttigen van ongezond voedsel veel dodelijke slachtoffers maken in Suriname. Positief is wel zei Mormon, dat er een teruggang te merken is in het aantal kinderen dat te kampen heeft met ondergewicht en stagnerende groei. Adhin benadrukte dat de behandeling van ziekten die het gevolg zijn van het nuttigen van ongezond voedsel enorm veel geld kost aan zowel het individu als de Staat.

“Om dit te voorkomen is het duidelijk en noodzakelijk gecoördineerde actie te ondernemen, zodat we de vrijgekomen beschikbare middelen kunnen gebruiken voor programma’s om onze natie te ontwikkelen. Ik moet helaas constateren dat besluitvorming en overeenstemming, zo u wilt consensus niet altijd gemakkelijk is in Suriname”, aldus de vicepresident. Naast veilig voedsel, moet er ook voor gezorgd worden dat voedsel betaalbaar is voor de consument, zei Adhin. Beperkingen moeten worden aangepakt en innovatie moet worden toegepast, zodat er een efficiënt en effectief productiesysteem is dat vooral milieuvriendelijk en transparant is. “Suriname heeft geweldige opties om de productie van gezond voedsel te verhogen en om onze voeding te diversifiëren en export te stimuleren, indien goed gedaan.”

UNITEDNEWS