SURINAME KAN BETER MEE LIFTEN OP AARDOLIE-ONTWIKKELINGEN IN GUYANA ALS ER EEN BRUG KOMT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Zelf lucratieve aanboren zou het best zijn, maar met de toekomstige aardolieontwikkelingen in buurland Guyana, zou Suriname groots kunnen meeliften.

Reden genoeg om nu reeds goede voorbereidingen te treffen en de boot niet te missen. Vanaf het eerste kwartaal van 2020 zal, volgens minister Stephen Tsang van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) Guyana per dag USD 3,5 miljoen verdienen uit hun aardolie productie. “We moeten daarom vooral focussen op de dienstverlening, het toerisme en de handel”, zegt de bewindsman. Het ministerie heeft een serie workshops gepland om ondernemers bewust te maken van de mogelijke spin-off waaronder exporten die zullen toenemen in zowel Guyana als in Suriname als het gaat om gas en olie.

Op het ministerie is het standaarden bureau bezig met het ontwikkelen van standaarden zodat Surinaamse bedrijven kunnen meedingen met offertes van multinationals. De negatieve lijst voor importen wordt aangepast aan de internationale standaarden waarbij de controle beter en efficiënter zal plaatsvinden. Het wisselen van de Guyanese munt en ook die van Brazilië behoren ook tot de voorbereidingen op de aardolie ontwikkelingen in Guyana.

Het bouwen van een brug over de Corantijn rivier is volgens Tsang meer dan noodzakelijk.
Volgens Tsang zal het district Nckerie een belangrijke rol krijgen in het beleid van de regering, gezien de ontwikkelingen in Guyana. De bewindsman hield het parlement voor dat op kort en middellange termijn het de bedoeling is dat er een brug wordt gebouwd over de corantijd rivier. Deze brug moet de handel, de industriële en de toeristische mogelijkheden tussen Suriname en Guyana verhoogt worden. “De brug is een must, willen wij mee liften met de ontwikkelingen in ons buurland. Ongeacht wanneer wij olie gaan vinden”, zei Tsang. Met het ministerie van Openbare Werken zijn intussen de mogelijkheden besproken voor de bouw van de brug en worden wordt met investeerders gesproken over het financieren daarvan. In Nickerie zelf moeten er verschillende industrieparken komen terwijl ook de havenfaciliteiten uitgebreid moeten worden. Tsang zegt dat vanuit het ministerie van HI&T gekeken wordt naar bestande en nieuwe afzetmarkten voor producten. “We hebben al succesvolle handelsbeurzen gemaakt naar Thailand en China”. Ook Cuba, Miami en Mexico staan op het programma om handelsbeurzen te bezoeken. In 2020 staat vast dat in Dubai een expositie zal worden bezocht, waar elk land een eigen paviljoen kan opzetten. Het Surinaams paviljoen is in een prijsvraag ontworpen door een team van Surinaamse jongeren. Het paviljoen wordt intussen gebouwd en bekostigd door de organisatie in Dubai. De bewindsman zegt dat met verschillende landen memoranda of understanding zijn getekend voor samenwerking op het gebied van landbouw en toerisme. Suriname staat volgens de minister voor de enorme uitdaging in te kunnen spelen op de vraag naar producten in de regio, de verzendkosten maar ook de connectiviteit met de eilanden in de regio. “De transport van goederen moet goedkoper worden gemaakt”, vindt Tsang.

UNITEDNEWS