SURINAME MOET VERANTWOORDING AFLEGGEN OVER DOODGESCHOTEN VERDACHTEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname moet bij de Inter-Amerikaanse commissie voor de rechten van mens (IAHRC) verantwoording afleggen over wat precies gebeurd en geleid is tot het doodschieten van de vier verdachten Kenneth Amzink, Errol Harrison, Urbian Emanuelson en Jules Goddard. Deze mannen die werden verdacht van een gewapende roofoverval werden in juni 2012 doodgeschoten door een speciale eenheid van de politie. Dit gebeurde tijdens een achtervolging. Deze gebeurtenis staat bekend als het schietincident te Tout Luit Faut, waarbij het voertuig waarin de verdachten zaten werd doorzeefd door de politie-eenheden.

De mensenrechtenorganisatie Allied Collective (AC), die aandacht heeft gevraagd voor deze kwestie bij het IAHR, heeft schriftelijk bevestiging gekregen dat de zaak in onderzoek is en dat Suriname binnen drie maanden een reactie moet geven. Volgens de mensenrechten organisatie is er veel niet in orde bij dit incident. Ook het goedpraten van de actie door toenmalig procureur generaal Subhas Punwasi en toenmalig Korpschef van politie Humphrey Tjin Liep Sjie is niet in goede aarde gevallen bij de commissie. Volgens hen waren de politie-eenheden genoodzaakt vuurwapen geweld te gebruiken wat de verdachten noodlottig is geworden.

Hoewel de verdachten bekend stonden als ‘zeer ’gewelddadig en hun reeks van gewapende berovingen het veiligheidsgevoel in de samenleving heeft aangetast, worden er veel afkeurende opmerkingen gemaakt over het door de politie toegepast geweld. Volgens ooggetuigen, zijn de mannen eerst staande gehouden door de politie, waren zij niet gewapend, en zijn koelbloedig neergeschoten. Mensenrechtenorganisatie (AC), heeft met de publieke goedkeuring in de media van de procureur generaal en dat van de korpsleiding geen geloof gehad in een onafhankelijk onderzoek van het openbaar ministerie en wendde zich tot de Inter-Amerikaanse Commissie voor de rechten van de mens. De organisatie, maakt duidelijk dat, om wie het ook gaat, een ieder die verdachte is in een geordende samenleving alleen door de rechter na een eerlijk proces veroordeeld kan worden.

Als uit het onderzoek van IAHR blijkt dat de vermoedens op waarheid berusten, wordt door de mensenrechtenorganisatie geëist dat de politiemannen die bij de actie betrokken waren en de justitiële autoriteiten die de actie hebben ingezet worden vervolgd en compensatie wordt gegeven aan de nabestaanden van de mannen.

WILFRED LEEUWIN

Comments