SURINAME ONEENS MET OAS OVER VEROORDELING VENEZUELA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto|Ambassador Niermala Badrising

Suriname heeft tegen een resolutie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) gestemd.

Het betreft de veroordeling van Nicolas Maduro als de herkozen president van Venezuela. Namens Suriname stemde Niermala Badrising, de ambassadeur van Suriname bij de OAS, tegen de resolutie. In haar toespraak sprak Badrising over het niet bemoeien in interne aangelegenheden van andere landen. Suriname zal volgens haar blijven vasthouden aan dit standpunt en verwees naar de Grondwet van Suriname waar dit verankerd ligt.

Het mocht niet baten, want binnen de OAS waren er tijdens de stemming over de resolutie niet veel landen die zich terug konden vinden in het standpunt van Suriname.

De resolutie werd met 19 stemmen aangenomen wat betekent dat de OAS Maduro niet erkent als de legitieme president van Venezuela en nu als dictator beschouwd wordt.

Uruguay onthield zich als enig Zuid-Amerikaans land van de stemming. Suriname en Bolivia stemden tegen de resolutie terwijl de rest van Zuid-Amerika Maduro afwees. Peru en Paraguay hebben direct diplomatieke consequenties verbonden aan de inauguratie van afgelopen donderdag door hun diplomaten terug te roepen. De regering van Peru gaat zelfs zover door 100 personen, die nauwe banden hebben met Maduro, te blacklisten en hen alle toegang tot Peru te weigeren.

Aan staatshoofden had Maduro slechts 4 ambtgenoten aanwezig op zijn inauguratie. Evo Morales van Bolivia redde de eer voor de Zuid-Amerikaanse vertegenwoordiging. Namens Suriname was vice-president Ashwin Adhin op de inauguratie.

UNITEDNEWS

 

 

Comments