SURINAME SPOEDIG BELANGRIJKSE ASSET NEWMONT IN ZUID-AMERIKA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Merian goudmijn wordt de komende drie jaren het Zuid-Amerikaans vlaggenschip van goudreus Newmont Mining.

Werelds tweede grootste goudproducent bouwt de operaties in Peru langzaam af met een productie van niet meer dan 200 duizend ounces per jaar. Dit betekent dat Merian zal moeten inkomen om de gestelde target van 650 duizend ounces voor de Zuid-Amerikaanse operaties te realiseren,

Al met al verwacht Newmont na 2019 ook in Suriname wat uitdagingen. Het zacht gesteende raakte uitgemijnd en tegen 2020 krijgt de maatschappij te maken met hard gesteente dat speciale apparatuur, meer arbeidsuren en hogere kosten met zich meebrengt. Het resultaat zal dan ook een lagere productie tegen stijgende kosten betekenen. De Zuid-Amerikaanse productie daalt van 650 duizend ounces in 2019 naar 450 duizend ounces in tegen 2021. Dit betekent ook een drastische terugval van de productie te Merian die momenteel al rond de 500.000 ounces per jaar heeft gepiekt. Dit hoeft niet perse te betekenen dat de inkomsten drastisch terug zullen vallen. Veel hangt af van de internationale goudprijs die stabiele karakteristieken vertoond.

Newmont Mining is momenteel hard in de race met gigant Barrick Gold voor de titel van grootste goudproducent ter wereld.

Dankzij enkele goede meevallers waaronder de optimale productie te Merian en wat tegenvallers bij Barrick Gold wist Newmont de gap te verkleinen tegen eind 2017. Barrick Gold produceerde 5,32 miljoen ounces goud met een terugval van 3,6 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Bij Newmont nam de productie juist toe met 7,6 procent wat een productie opleverde van 5,27 miljoen ounces. Hoewel zowel Barrick Gold als Newmont in 2019 de productie zal verlagen is het vrijwel zeker dan Newmont reeds tegen eind 2018 de koppositie inneemt qua goudproductie. Bij Barrick Gold neemt de productie af met nog eens 10,7 procent terwijl bij Newmont dat slechts 2,3 procent is, vooral vanwege de dalende productie in Peru.

Het verwachtte eindresultaat voor 2018 is dat Barrick Gold 4,8 miljoen ounces zal produceren en Newmont 5,2 miljoen ounces. Gezien de productie te Merian hoger is dan het verschil met Barrick Gold is het zo goed als zeker dat Newmont zonder Merian dit resultaat niet zou kunnen neerzetten.

UNITEDNEWS

 

Comments