SURINAME VEEGT WALVISRESERVAAT VOOR ZUID-AMERIKA VAN DE TAFEL

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname heeft deze week niet meegewerkt aan het instellen van een walvisreservaat in de wateren van Zuid-Amerika. Het initiatief komt van Brazilië die wel kon rekenen op steun van de meeste landen in Latijns-Amerika. Suriname koos echter de kant van Japan die een bloeiende walvisvangstindustrie heeft.

De stemming vond plaats in Brazilië tijdens de vergadering van de Internationale Walviscommissie (IWC). Het gastland had 75% van de stemmen nodig om een deel van de wateren ten zuiden van de Atlantische Oceaan tot reservaat voor walvissen te verklaren, maar kwam niet verder dan 60%.

Tijdens de stemming gingen 39 landen akkoord met het voorstel terwijl 25 landen, waaronder Suriname, het van de tafel veegden.

Japan, die wereldwijd een heftige oppositie voert tegen de bescherming van walvissen, wordt verweten andere landen met sociale programma’s en ontwikkelingsgelden te paaien in ruil voor steun op internationale podia. Het Aziatisch land is van mening dat er geen noodzaak is om walvissen te beschermen als op een verantwoorde en duurzame manier jacht op de zoogdieren wordt gemaakt. De landen die woensdag het voorstel van een walvisreservaat in de wateren van Zuid-Amerika afkeurden onderbouwen hun stemgedrag door te stellen dat er geen jacht wordt gemaakt op de dieren in dit deel van de wereld. “Waarom dan de behoefte om het gebied tot reservaat te verklaren?”

De diplomatieke samenwerking tussen Suriname en Japan is voor een goed deel gestoeld op de ‘gemeenschappelijke visie’ met betrekking tot de jacht op walvissen. Japan geeft miljoenen dollars aan schenkingen aan de Surinaamse regering ten behoeve van onder andere versterking van de visserijsector.

Eerder dit jaar kreeg het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) USD 1,8 miljoen aan goederen. Japan belooft in de toekomst nog meer steun aan Suriname te zullen geven. Van Suriname wordt niets anders verwacht dan een bevredigend stemgedrag op internationale podia.

UNITEDNEWS