SURINAME WINT OPNIEUW ANTI-MALARIAPRIJS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Voor de derde keer sinds 2010 heeft Suriname de Malaria Champions of the Americas Award gewonnen.

Deze jaarlijkse prijs wordt sinds 2009 door de Paho toegekend aan landen in de regio die grote vorderingen maken bij het uitroeien van malaria. Het Suriname Malaria Programma won deze prijs al in 201 en 2016. Dinsdag viel Suriname tijdens de evenementen van de Paho in Washington D.C. in verband met Malariadag weer in de prijzen. Naast Suriname kregen ook Brazilië en Paraguay een award.

“Deze ervaringen bevestigen onze overtuiging dat het elimineren van malaria een haalbaar doel is,” zei Isabella Danel, adjunct-directeur van Paho. Zij riep de aanwezigen op “samen te blijven werken om uitdagingen het hoofd te bieden, de hiaten te dichten en oplossingen te vinden die zullen leiden tot de uitroeiing van malaria.” Indien het programma succes blijft boeken wordt Suriname het eerste land in het Caribisch gebied dat in 2020 malariavrij verklaard kan worden. Met de award komt ook een bedrag van US$ 2500 US dollar dat besteed dient te worden aan trainingen en capaciteitsversterking.

Rick Steketee, adjunct-coordinator bij US Global Malaria, benadrukte datde investeringen en commitment van de regio om malaria te bestrijden vruchten afwerpt. Er is data beschikbaar en de capaciteit is aanwezig om gerichte acties te ondernemen. Ook de politieke wil en commitment om deze ziekte uit te rieoen is aanwezig, aldus Steketee. De Malaria Champions of the Americas belichamen, aldus Steketee, de toewijding en hun succes zal niet alleen deze landen helpen om malaria uit te roeien maar biedt ook de gelegenheid om van deze landen te leren hoe de bestrijding aan te pakken.

Het Malaria-programma van Suriname, kwam in aanmerking voor de award wegens “het introduceren van een solide, mensgericht benaderingsmodel voor gezondheid, met name gericht op migrerende goudzoekers en inheemse gemeenschappen”. Het initiatief heeft lokale capaciteiten gecreëerd en geleid tot verbeteringen in diagnose, behandeling en vectorcontrole. Het heeft ook gezondheidsdiensten geïntegreerd en heeft innovatieve operationele en technologische oplossingen bedacht voor geconstateerde problemen.

Om onder andere de Braziliaanse goudzoekers te bereiken werden Brazilianen in dienst genomen waardoor alvast de taalbarriere werd overbrugd en zo veel meer mensen in het binnenland werden bereikt.

Daarnaast werden malariakits verstrekt waardoor goudzoekers in vooral verafgelegen gebieden met een bloedprikje zelf kunnen vaststellen of ze geinfecteerd zijn en zo snel medische hulp kunnen zoeken.

De afgelopen jaren zijn in het binnenland duizenden met insecticide geïmpregneerde klamboes verstrekt om zo de malariamuskiet uit helpen uitroeien.

UNITEDNEWS

 

Comments