SURINAME ZOU NIET MOGEN VREZEN VOOR WEGVALLEN EXPORTMARKT EUROPA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname zal haar internationale handelsbeleid onder een vergrootglas moeten plaatsen en voorzichtig zijn met het aangaan van verdragen en akkoorden die aantrekkelijk lijken, maar achteraf de economie duur zullen komen te staan.

Het komend jaar moet de Economic Partnership Agreement (EPA) met de Europese Unie (EU) van kracht zijn waarbij Suriname en Europa invoerrechtenvrij elkaars markt mogen betreden. Europa is echter niet de grootse afzetmarkt van Surinaamse producten wat betekent dat de EPA niet in het voordeel van Suriname is.

Volgens de cijfers van Conferentie van de Verenigde Naties inzake Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) zijn er maar twee Europese landen in de top vijf van exportlanden van Suriname. Het gaat om Zwitserland en België waar in 2016 respectievelijk USD 196 miljoen en USD 95 miljoen aan producten is geëxporteerd.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is op dit Suriname’s belangrijkste exportland waar er in 2016 ruim 287 miljoen aan diverse consumptiegoederen naar is geëxporteerd.

Dit is bijna evenveel als de export naar België en Zwitserland bij elkaar opgeteld. De Verenigde Staten van Amerika (VS) staat op de twee plaats met USD 228 miljoen. Het gaat hierbij om de export van verschillende metalen waaronder goud. Ook buurland Guyana is met USD 66 miljoen in 2016 in de top vijf exportlanden van Suriname.

Andre Misiekaba (NDP), De permanente vertegenwoordiger van De Nationale Assemblee bij de ACP/EU vraagt de regering om goede notitie te nemen van deze verhoudingen alvorens zich te verbinden aan de EPA. Het ratificeren van het verdrag betekent dat Suriname zonder toestemming van de EU en de rest van de ACP zeker niet naar de VS en VAE zal kunnen exporteren. “Let wel, we hebben maximaal 6 maanden om dit huiswerk te maken”, zegt Misiekaba.

De export naar de EU bestaat hoofdzakelijk uit bananen, rijst, groente, fruit en wat goud. Van de regering wil hij concreet weten hoe groot deze hoeveelheden zijn en wat de mogelijkheid zijn om deze producten af te zetten in andere landen om zodoende de EPA te ontwijken. “Ik denk aan Cuba, Zwitserland, Canada, China, Brazilië.”

UNITEDNEWS

 

Comments