TABAKSGEBRUIK ONDER JONGEREN IN SURINAME NEEMT TOE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Steeds meer jongeren in Suriname in de leeftijdsklasse 13 tot en met 17 jaar roken tabak. Zo blijkt uit twee studies die recentelijk zijn gedaan.

De onderzoeksresultaten zijn afgelopen donderdag , ‘World No Tabacco Day’ gepresentereerd in de banquethall van hotel Torarica. Uit onderzoek blijkt een stijgende en verontrustende trend wat betreft roken onder jongeren.

Volgens Maureen Wijngaarde-Van Dijk, directeur bij Volksgezondheid had de bijeenkomst als doel om een breder publiek te informeren. De resultaten die de Global School-based Student Health Survey and the Global Youth Tabacco Survey (GYTS) opleverde, zijn om de bevindingen aan te geven, te delen en om reacties te verkrijgen welke worden meegenomen in de formulering van een actieplan. Het meest alarmerende resultaat is de toegankelijkheid voor jongeren in de tabaksindustrie, die niet schroomt dat er gerookt en op andere manieren tabak wordt gebruikt, met name de elektronische sigaret, shisha oftewel de hookahpijp.

Volgens de directeur moeten gemeenschap en ministeries meer samen doen om verandering teweeg te brengen. Er is daarom een werkgroep geïnstalleerd. In deze commissie zijn opgenomen, vertegenwoordigers van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Sociale Zaken, Sport en Jeugdzaken en ook van het ministerie van Volksgezondheid. Deze commissie heeft als doel dat in korte tijd een actieplan wordt gemaakt. Dit plan zal voor twee jaren gelden.

“We moeten dus een actieplan krijgen die uitvoerbaar en meetbaar is als de activiteiten die we daarin opbrengen ook werkelijk bijdragen aan vermindering van tabaksgebruik”, aldus de directeur. Verder heeft de actiegroep als taak zoveel mogelijk informatie beschikbaar te stellen, die te maken heeft met verbetering binnen het gezondheidszorgsysteem zoals het verspreiden van promotiemateriaal vergezeld van informatie en nieuwe plakkaten en stickers waarin de tabakswet vermeld is.

UNITEDNEWS

 

Comments