VERTREKKENDE CHINA AMBASSADEUR KRIJGT PRESIDENTIELE ONDERSCHEIDING VAN BOUTERSE

FOTO

President Desi Bouterse is zeer tevreden over de periode waarin Zhang Jinxiong namens de volksrepubliek China ambassadeur is geweest in Suriname. “De ambassadeur heeft een excellente ‘job’ gedaan zei het staatshoofd donderdag tijdens de decoratieplechtigheid bij het nemen van afscheid van de Chinese diplomaat. Zhang Jinxiong werd door Bouterse onderscheiden tot drager van het groot lint in de orde van de palm.

Zhang Jinxiong die lichtelijk geëmotioneerd was zei dat dit de mooiste dag is in zijn carrière als ambassadeur van China. “Ik ben diep ontroerd en is het een grote eer deze onderscheiding in ontvangst te nemen van president Bouterse”, zei hij in zijn dankwoord die volledig in het Nederlands was geschreven. Volgens de scheidende ambassadeur geeft de onderscheiding aan welke waarde de regering Bouterse geeft aan de bilaterale maar vooral vriendschappelijke banden tussen Suriname en China.

Bouterse zei dat vanaf het eerste moment dat Zhang Jinxiong als ambassadeur van China in Suriname werd aangesteld in 2016 hij zich uitermate heeft ingezet voor niet allen het belang van China, maar ook dat van Suriname. “Het is een behoorlijke en goed trackrecord’, zei Bouterse. Naast gezamenlijke inspanningen heeft volgens Bouterse, de Chinese diplomaat zich ook persoonlijk ingezet. De president liet vele bilaterale en vriendschapsmomenten de review passeren en noemde vele projecten waar China zich aan heeft gecommitteerd ten gunste van de Surinaamse gemeenschap. Hij noemde onder andere, infrastructurele- organisatie – culturele en wetenschappelijke projecten die zijn uitgevoerd en anderen nog in de uitvoering zijn. Een andere belangrijke bijdrage van China aan Suriname is volgens Bouterse dat er meer dan 400 mogelijkheden zijn voor Suriname om zich in China te laten opleiden op verschillende gebieden. Bouterse verzekerde de scheidende Chinese ambassadeur dat ook na zijn vertrek Suriname de goede relatie met het Aziatisch land zal voortzetten en verder uitbreiden.

Zhang Jinxiong die met pensioen gaat en terugkeert naar zijn geboorteland, zegt zeker terug te zullen komen en in persoon zich verder in te zetten voor Suriname. De ambassadeur die voor zijn officiële ambtsperiode eerder in Suriname heft gewerkt, zegt dat Suriname zijn tweede thuisland is geworden.

Hij bracht eveneens hulde aan Bouterse en zegt geconstateerd te hebben dat het Surinaams staatshoofd gewerkt heeft aan stabilisatie en eenheid in het land. Met de uitvoering van het Ontwikkelingsplan 2017 – 2021 zal de regering volgens Zhang Jinxiong veel meer successen boeken en nationale welvaart bewerkstelligen. Volgens hem kent de samenwerking tussen Suriname en China ook regionale en internationale successen. Samen hebben zij bijgedragen aan stabiliteit en vrede in de wereld. Hij bedankte voor de vele investeringsmogelijkheden die Suriname China en Chinese ondernemers heeft geboden en zegt dat er nog legio investeringsmogelijkheden zijn waar Suriname voordeel uit kan halen.

Bij de plechtigheid waren aanwezig een groot deel van het ministersteam, leden van het corps diplomatique, parlementariërs, laden van het kabinet van de president en van de Chinese ambassade en andere hoogwaardigheidsbekleders. Bouterse heeft van Zhang Jinxiong als blijk van waardering een speciaal cadeau ontvangen. Dit is een portret schilderij van Bouterse.

UNITEDNEWS|WILFRED LEEUWIN