UNITED BUSINESS FAIR WORDT UNITED CARIBBEAN BUSINESS & TRADE FAIR IN OKTOBER 2018

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

United Business is er wederom in geslaagd om van 31 maart tot en met 2 april  2017 een professionele Business beurs neer te zetten.

Dit keer was het een beurs die Suriname als zeer potentieel land qua business en travel mogelijkheden positioneerde

Vele beursgangers hebben te kennen gegeven dat het naar hun mening een beurs op top niveau was, en dat zij hebben genoten van de beursbeleving gezien de doelstelling van een beurs zeer goed naar voren kwam. Volgens de vele geïnterviewde bezoekers zou de United Business Fair in elk opzicht het business visitekaartje voor Suriname kunnen worden.

Edward Lee van United Business, de organisator achter dit grootse event, laat deze recent georganiseerde United Business Fair de revue passeren; Lee heeft de beurs als zeer prettig ervaren; Er heerste een goede sfeer en de beurs heeft bewezen zowel een business als toerisme platform te zijn, waarbij het business-to- business concept zeer sterk naar voren kwam.

Op de United beurs was er sprake van een sterke manifestatie van de nieuwe generatie ondernemers. Het ging dan niet zozeer om startende ondernemers maar voornamelijk om de veel rijpere ondernemers die varieerden in de leeftijdscategorie tussen de 30 en de 60 jaar. Zijnde ondernemers die in de loop der jaren van hun product een (regionale) ‘Brand’ hebben gemaakt.  Wat is opgevallen is de sterke wil onder de exposanten om niet alleen te willen ondernemen in Suriname maar ook willen uitbreiden naar de regio. De organisatie is zeer tevreden met het bezoekersaantal; Er waren gemiddeld 2.000 bezoekers per dag, wat resulteerde in 6.000 beursgangers die voor de aanwezige exposanten absoluut de doelgroep waren qua interesse en uitgavepatroon. De V.I.P.- kaarten die aan de exposanten waren verstrekt, hebben voor een groot deel gezorgd dat de desbetreffende doelgroep daadwerkelijk aanwezig was.

Aan de United Business Fair waren vele business seminars gekoppeld die overall goed zijn bezocht. De United Food Island was een absolute publiekstrekker. De bezoekers konden in een ontspannen en ongedwongen sfeer netwerken. Daarbij konden zij zich tegoed doen aan een ruime keuze van heerlijke versnaperingen van een vijftal restaurants. Het geheel was af met een launch ingericht met een prachtige collectie aan tafels en stoelen gemaakt van hout afkomstig uit ons Stuwmeer. Moderne relaxte achtergrondmuziek bijgestaan door een constante saxofonist maakten het geheel af.

Voor wat het industrieel gedeelte betreft kan men in de toekomst nog veel meer verwachten. Het zal verder uitgebouwd worden en zou inderdaad gezien kunnen worden als de concurrent van de ‘Bouw en Woon’ beurs die ook elk jaar wordt georganiseerd.

Gezien al deze positieve ontwikkelingen geeft Lee aan dat de beurs nu elk jaar georganiseerd zal worden. Het ligt in de bedoeling om deze beurs ook op internationaal niveau te positioneren. Daarbij zal de helft van de beurs bestaan uit buitenlandse bedrijven. Nu al zijn er vele buitenlandse bedrijven die hebben aangegeven interesse te hebben om te participeren aan de komende beurs. Vanuit de Chinese gemeenschap is reeds interesse getoond om een complete extra hal te doen inrichten ter vertoon van hun producten en diensten.

De eerstvolgende beurs zal wel in ons land worden gehouden maar gezien het internationale karakter dat centraal zal staan, bekijkt de organisatie de mogelijkheid per jaar een andere locatie aan te doen, zoals Guyana, Frans-Guyana, en vervolgens de rest van het Caraibisch Gebied. Met het uitgroeien van de United Business Fair naar internationaal niveau zal Suriname een centraal onderdeel zijn binnen het geheel. Weliswaar blijft Suriname de organisator en de host van het event in 2018.

Een belangrijke groep die we zeer zeker niet uit het oog mogen verliezen voor de ontwikkeling van ons land, betreft in deze onze diaspora. We hebben een sterk ontwikkelde diaspora. Mensen die niet alleen ‘willing’ zijn om te investeren in Suriname maar ook in het business doen met de andere laden in de regio. Door het succes van de United Business Fair wordt er overwogen om de drie daagse beurs uit te breiden naar vier dagen. Daarbij wordt deze vierde dag gehouden met de focus op de exposanten onderling en op studenten die in schoolverband de beurs kunnen bezoeken.

Opmerkelijk is dat de beurs heeft plaatsgevonden in een economisch gezien zeer onstuimige tijd. De maandag na de beurs galmde het in de binnenstad van protest-acties jegens de regering. Gezien dit feit heeft deze specifieke beurs bewezen dat er meerdere krachtige stromingen zijn in Suriname, die ondanks het ongunstige kunstmatige business klimaat, het toch mogelijk maakt om in collectief verband toch succes te hebben als je maar met gelijk-denkenden werkt.

De werking en uitstraling van de beurs is zodanig geweest dat vele Surinaamse en buitenlandse ondernemers weer geloof hebben in een toekomst voor Suriname.

De United Business Fair zal met de participatie van internationale spelers, uitgroeien tot een ‘business-hub’ voor alle deelnemende landen.

Edward Lee en Shaike Maikoe geven aan dat dit maar het begin is van de business revolutie van de nieuwe generatie ondernemers uit Suriname en de regio.

UNITEDNEWS