UPDATE: TONGEN KOMEN LOS IN MOORDZAAK OEMRAWSINGH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname heeft niet de lead in het onderzoek naar de moord op rijstexporteur Nitender Oemrawsingh.

De man is op Guyanees grondgebied vermoord en het buurland heeft de leidende rol in het onderzoek. Met de Surinaamse autoriteiten kan hooguit informatie-uitwisseling plaatsvinden. Anders zou het zijn als blijkt dat betrokkenen de Surinaamse nationaliteit hebben en in Suriname woonachtig is. Volgens de Grondwet van Suriname worden Surinaamse staatsburgers niet uitgeleverd aan andere landen. Het zal dan een prerogatief van het Openbaar Ministerie (OM) in Suriname zijn om de betrokkenen te vervolgen.

Er zijn sterke aanwijzingen dat tenminste één Surinamer betrokken is bij de liquidatie en wel de opdrachtgever. De Guyanese media maakt melding van een machtige zakenman die niet bij naam genoemd wordt. De informatie is afkomstig van anonieme bronnen die bekend zijn met de vriendenkring van Oemrawsingh. De overleden rijstexporteur was ook geen onbekende in Guyana. Hij was een regelmatige bezoeker van het buurland en heeft daar veel vrienden en familie.

Het scenario dat de man ontvoering werd naar Guyana wordt ook steeds meer ontkracht. Hij is zondag nog gesignaleerd in Nickerie en zou aan kennissen hebben verteld de volgende dag naar Guyana te zullen gaan. Zijn lichaam werd mandagochtend op het strand van de Corantijnrivier in Guyana aangetroffen. Onderzoekers gaan uit van drie opties; De man is achtervolgd naar Guyana, is vermoord door mensen met wie hij in de boot zat of werd in Guyana opgewacht door de schutter. Het is niet uitgesloten dat een huurling de daad, namens een opdrachtgever, verrichtte.

De familie is volgens een oom van de 40-jarige overleden man ontzettend boos op sommige media in Suriname die stelden dat Oemrawsingh was ondergedoken nadat hij vorige week door de politie werd gehoord over zijn mogelijke betrokkenheid bij de druglading van ruim 2200 kilogram. De oom ontkent steevast dat zijn neefje was ondergedoken in de dagen in aanloop naar de liquidatie. Het latere slachtoffer bewoog zich vrij rond in Nickerie waar hij redelijk populair was. “Ik sprak vrijdag nog met hem”, zegt de in Guyana wonende oom. Tijdens dat gesprek kreeg de oom nimmer het gevoel dat Oemrawsingh in problemen zat.

Andere bronnen melden aan Stabroek News dat de rijstexporteur inderdaad bekend was in het crimineel circuit. Meerdere personen dichtbij de overledene zouden, volgens de publicatie, met duistere praktijken bezig zijn. Naast drugssmokkel behoort ook illegale goudhandel tot hun bezigheden.

Volgens de bronnen van Stabroek News was de in beslaggenomen 2200 kilo cocaïne de eerste smokkelpoging van de overleden man. De drugs was echter niet van hem, maar van personen die hoger dan hem staan in het crimineel circuit.

Een bron gaat zover door te stellen dat Oemrawsingh werd vermoord om te voorkomen dat hij opnieuw opgeroepen wordt voor verhoor en deze keer cruciale informatie zou prijsgeven aan de politie. Volgens de bron stond Oemrawsingh bekend als een loslippig persoon die onder grote druk opbiecht wat er van hem gevraagd wordt.

UNITEDNEWS

 

Comments