Guaidó werd bij aankomst in Venezuela ontvangen door een grote groep juichende aanhangers. Speciaal voor zijn terugkeer werd in Caracas een demonstratie gehouden.

Hij verliet Venezuela ongeveer anderhalve week geleden, ondanks een uitreisverbod. Guaidó stak de grens met Colombia over voor een actie om hulpgoederen naar zijn vaderland te laten brengen. De oppositieleider bezocht vervolgens meerdere regionale bondgenoten, waaronder Brazilië, Argentinië, Paraguay en Ecuador.

De politicus riep afgelopen weekend vanuit Ecuador op tot nieuwe protesten tegen de regering van president Nicolás Maduro. “Heel Venezuela zal weer de straat op gaan. We zullen geen seconde rusten tot we vrijheid hebben”, voorspelde de oppositieleider.

De oppositieleider heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-leider van Venezuela en wordt gesteund door tientallen landen. Hij stelt dat de recente herverkiezing van Maduro onwettelijk was en eist nieuwe verkiezingen.

VS en EU tegen arrestatie van Guaidó

De Verenigde Staten hebben de Venezolaanse autoriteiten gewaarschuwd Guaidó ongemoeid te laten. Vicepresident Mike Pence waarschuwde op Twitter dat “dreigementen, geweld of intimidatie” aan het adres van Guaidó niet worden getolereerd.

Ook de Europese Unie heeft Maduro opgeroepen Guaidó niet te arresteren bij terugkeer in Venezuela.

BRON|REGIO