VENEZOLAANSE PRESIDENT MADURO HEEFT LAK AAN EU-ULTIMATUM

De Venezolaanse president Maduro heeft duidelijk lak aan het EU-ultimatum – dat vandaag afliep – om vervroegde presidentsverkiezingen uit te schrijven. Zes Europese landen, waaronder ook Nederland, hadden gedreigd dat men dan zijn rivaal, de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó, zou erkennen als staatshoofd.

Te midden van nieuwe en grote straatprotesten in de hoofdstad Caracas van voor en –tegenstanders heeft de socialistische president Maduro – die voor het eerst sinds maanden weer in het openbaar verscheen voor een bijeenkomst met partijgenoten – wel voorgesteld nog dit jaar vervroegde parlementsverkiezingen te laten houden. Hij hoopt daarmee kennelijk Juan Guaidó, die ook de gekozen parlementsvoorzitter is, wind uit de zeilen te nemen.

Maduro zei in een toespraak voor getrouwen dat de almachtige Grondwetgevende Vergadering, die hij zelf installeerde en die vooral bestaat uit zorgvuldig geselecteerde vazallen, de komende dagen zal discussiëren over zijn voorstel en een besluit zal nemen. 

Normaal zouden de Venezolanen pas in 2020 naar de stembus gaan om een nieuwe Nationale Assemblee te kiezen. De zittende volksvertegenwoordiging is door Maduro buitenspel gezet. Maduro kreeg vorig jaar een nieuwe termijn als president, maar werd beticht van grootschalige verkiezingsfraude.

Vele tienduizenden Venezolanen gingen weer de straat op. Een deel van hen ook om de twintigste verjaardag te vieren van de linkse revolutie in Bolivia en tegelijk steun te betuigen aan de eigen ‘revolutionair’ Maduro. Zo kwamen er twee grote groepen demonstraten op straat maar tot een treffen kwam het niet. 

Verjagen

Interim-president Guaidó liet zijn aanhangers op zijn beurt weten dat februari ‘de beslissende maand’ zal worden om Maduro ‘te verjagen’. ,,We blijven doorgaan op straat totdat we vrij zijn, tot aan het einde van de onderdrukking”, riep Guaidó vanaf een balkon. ,,Ja dat is mogelijk”, scandeerde de menigte. 

Op 12 februari (wanneer in Venezuela de Dag van Jongeren wordt gevierd) staat de volgende grote manifestatie op het programma. Ook komt er de komende dagen een grote manifestatie die in het teken zal staan van de distributie van hulpgoederen aan de door de economische chaos getroffen burgers.

De Colombiaanse president Ivan Duque melde op twitter dat in zijn land drie inzamelingscentra worden geopend voor hulp aan de Venezolanen. Maduro reageerde daar boos op: ,,We zijn geen land van bedelaars”. Hij herhaalde dat Juan Guiadó in zijn ogen een Amerikaanse agent was die zijn land voor 20 miljoen dollar zou hebben verkocht.

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds het begin van de protesten 40 mensen omgekomen en 850 demonstranten gevangen gezet.

Venezuela's president Nicolas Maduro en vrouw Cilia Flores verschenen gisteren sinds maanden weer in het openbaar en zwaaien naar aanhangers.

Venezuela’s president Nicolas Maduro en vrouw Cilia Flores verschenen gisteren sinds maanden weer in het openbaar en zwaaien naar aanhangers. © AP

BRON|REGIO

Facebook Comments Box