VERDWIJNING EU-PREFERENTIES WAKE-UP CALL REGIO

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

 

BRIDGETOWN, Barbados – Het afbouwen van preferentiële afzetmarkten in Europa is voor het Caribisch gebied, inclusief Suriname, een ‘wake-up call’ dat niet langer gesteund kan worden op aalmoezen. “Geen enkel ontwikkelingsland is in staat vooruit te komen zonder een bruisende agrarische sector”, zei Elsworth Reid, directeur van het ministerie van Landbouw, Voedsel, Visserij en Watermanagement van Barbados maandag in Bridgetown. Hij sprak bij de officiële opening van de Caribbean Pacific Agri-Food Forum dat gehouden wordt op de University of the West-Indies.

Hij voegde eraan toe dat naast het verdwijnen van de preferentiële markttoegang voor rijst, bananen en suiker in Europa landbouwers in het Caribisch gebied ook met andere grote uitdagingen kampen. Hij noemde diefstal van landbouwgewassen en vee, klimaatverandering en veeziekten. Reid merkte op dat nu al landbouwers in de regio geconfronteerd worden met de gevolgen van klimaatverandering. Onder andere zijn er langere perioden van extreme droogte wat een zeer negatieve impact heeft op productie en investeringen.

Maar ook de vergrijzing in de landbouwsector baart enorme zorgen, aldus de directeur. De agrarische sector zal op termijn niet duurzaam blijken zijn, stelde hij indien niet meer jongeren erbij betrokken worden. Hij constateert dat zeker vijftig procent van de landbouwers in de regio ouder is dan 50 jaar. In Barbados blijken intussen steeds meer jongeren interesse te hebben voor landbouw, maar meer voor de technologische aspecten. Ze hebben voornamelijk belangstelling voor onderzoek, innovatie, organische landbouw en andere technologische zaken zoals agroponics.

Michael Hailu, directeur van het Centrum voor Technische, Agrarische en Ontwikkelingssamenwerking (CTA) sprak de hoop uit dat de deelnemers uit de caribische en Pacifische landen daadwerkelijk inhoud zullen geven aan het thema ‘Link, Learn and Transform’ om samenwerkingsverbanden aan te gaan om hun activiteiten te versterken. Landbouwers en agro-entrepeneurs uit beide regio’s kunnen van elkaar leren, meent de CTA-directeur. Hij stelde verder dat het forum geen ‘talk shop’ is, maar een evenement waarbij via praktische workshops ervaringen uitgewisseld kunnen worden. Aan het forum nemen meer dan 250 landbouwers, ondernemers, beleidsmakers en journalisten deel.-.

 

IVAN CAIRO

 

 

 

Comments