HELD GUYANEES PARLEMENT BLIJKT OOK CANADEES TE ZIJN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De parlementariër die op 21 december de regering van Guyana ten val bracht door een motie van wantrouwen van de oppositie te ondersteunen, blijkt ook Canadees te zijn. Charrandass Persaud heeft een dubbele nationaliteit en dit is volgens de wet van Guyana toegestaan. Regeringsgezinde politici hebben echter twijfels over zijn stemgedrag en welk belang hij daarbij diende.

Bij het Hooggerechtshof in Georgetown is er een klacht gedeponeerd tegen Persaud waarin hij beschuldigd wordt van landverraad en in de hoedanigheid van Canadees handelde. Hij zou de belangen van Canada willen veilig stellen door de regering van Guyana ten val te brengen. Gehoopt wordt dat het Hof zijn stem nietig zal verklaren en daarmee de regering van president David Granger in het zadel blijft. Er is een zeer kleine kans dat de regering en de coalitie het recht met zich meekrijgen.

Terwijl er voorbereidingen worden getroffen om over te gaan tot het houden van verkiezingen blijven de coalitie en de regering zoeken naar bepalingen in de grondwet die hen zouden kunnen helpen om de motie van wantrouwen te omzeilen.

De dubbele nationaliteit en het ‘handelen in het belang van een vreemde mogendheid’ zijn slechts enkele van de vele argumenten die er worden opgeworpen.

Oppositiepartij PPP vindt de argumenten zwak en raadt de regering aan om zich liever bezig te houden met het voorbereiden van de verkiezingen. Oppositieleider Bharrat Jagdeo heeft intussen een gesprek met president Granger aangevraagd en toegezegd gekregen. Dit zal op 9 januari plaatsvinden.

De in ongenade gevallen Persaud vertrok daags na de goedgekeurde motie van wantrouwen naar Canada en is voorlopig niet van plan om weer voet op Guyanees grondgebied te zetten. Dit uit veiligheidsoverwegingen.

UNITEDNEWS

Comments