VES: WELVAART SIJPELT MOELLIJK DOOR NAAR SAMENLEVING

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto|VES-voorzitter Winston Ramautarsing

Suriname moet een balans zien te vinden waarbij de welvaart van het land naar de samenleving doorsijpelt. Hoewel het land is crisis verkeerd is het inkomen per capita, ook in crisistijd, steeds gestegen maar daar heeft de gemeenschap volgens Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), niet veel van gemerkt.

De stijging van het Bruto Binnenlandsproduct (BBP)is sinds de onafhankelijkheid van Suriname te merken. “Het Bruto Binnenlandsproduct is gegaan van USD 1284 per capita in 1975 naar USD 6484 per capita in 2016”, zegt de VES-voorzitter. De ontwikkeling van de samenleving is naar zijn inziens echter sinds de onafhankelijkheid daar niet beter van geworden en is er sprake van een grote achterstand in vergelijking met de rest van de wereld waar de welvaart voor een groot deel de gemeenschappen in de desbetreffende landen heeft opgetrokken. “Er is een gap tussen ons land en de rest van de wereld en die is nog steeds even groot gebleven. We zijn nog steeds op de helft van het niveau van de rest van de wereld zoals we dat waren toen we onafhankelijk werden. Terwijl we vervijfvoudigd zijn in onze welvaart is de rest van de wereld toch stappen voorruit gegaan en dat geeft ons grote problemen”, aldus Ramautarsing.

Pessimistisch is hij niet over de toekomst van het land en verwacht dat de ontwikkeling van de samenleving vroeg of laat wel zal aanslaan.

Het is de taak aan alle deskundigen van het land om mee te helpen denken en voor de overheid geldt dat zij de adviezen en voorstellen van deze groep niet in de wind moet slaan. “Het is wel goed om te weten dat we een positieve trend doormaken als samenleving en ik denk dat de economen in de samenleving daar een bijdrage aan willen leveren.”

UNITEDNEWS