VHP DELEGATIE ONTVANGEN DOOR CHINESE AMBASSADEUR

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Vandaag, woensdag 3 augustus 2016, werd een delegatie van het nieuw gekozen VHP bestuur onder leiding van Chan Santokhi, ontvangen door de Chinese Ambassadeur in zijn residentie aan de Anton Dragten weg te Paramaribo.

Chan Santokhi werd vergezeld van de eerste ondervoorzitter Glenn Oehlers, de 2e secretaris Stan Dijksteel de 3e secretaris Maduri Alibux en adviseur Buitenlandse Betrekkingen Sonny Hira, terwijl ambassadeur Zhang Jinxiong vergezeld was van zijn deputy head of mission Counselor Xiaoyan Jiang en zijn secretaris.

Voor de voorzitter van de VHP en de onlangs benoemde ambassadeur van China was het een hernieuwde kennismaking aangezien zij elkaar reeds kenden respectievelijk in de functie van Minister van Justitie‎ en Politie van Suriname en Counselor op de Chinese Ambassade in Paramaribo. Beiden dus in een nieuwe functie.

De ambassadeur betoogde dat het voor hem belangrijk is om goede relaties te onderhouden met alle politieke partijen in het land, naast het feit dat het in diplomatieke kringen gebruikelijk en daarom logisch is om sterke banden te hebben met de “ruling party” in the guest country.

Hij sprak zijn waardering uit voor de door Santokhi bewezen inzet voor land en volk zowel nationaal als internationaal en zei de capaciteiten van hem te kennen en te weten dat hij tot veel in staat is.

Wat de ambassadeur het meest interesseerde was het proces van het openbreken van de partij om alle etnische groepen toe te laten om zo te komen tot een echte grote nationale partij. Hij kon het niet nalaten te vragen naar de participatie van de Chinezen binnen de partij waarop Santokhi antwoordde dat wij het huidige aantal van plusminus 45 leden trachten uit te breiden door een krachtigere aantrekkingskracht op de groep uit te oefenen.

Daartoe zijn er vaker gesprekken tussen de hier in Suriname gevestigde Chinese verenigingen en de leiding van de partij. Ook zullen wij nauwer gaan samenwerken met CCTV, de Chinese TV zender in Suriname. Opvallend was de interesse van de Counselor om op verzoek van de Onder Voorzitter Glenn Oehlers, in zijn hoedanigheid van leidinggevende van de medische faculteit van de Adek Universiteit van Suriname, samenwerkingsverbanden met Chinese Universiteiten aan te gaan op het gebied van “Herbal Medicine”. Dit naast de reeds bestaande samenwerkingsverbanden die de Adek universiteit reeds heeft met Chinese universiteiten. Hierover is reeds de eerste afspraak gemaakt.

Aangezien ook andere dan de regeringspartijen de noden van groepen in de samenleving kan identificeren, is afgesproken dat ook de VHP kleine projecten bespreekbaar kan maken teneinde “grassroots communities” die het nu wel erg zwaar hebben, te ondersteunen in hun behoefte om “Self sustainble” te worden.

Na een bespreking van ongeveer anderhalf uur zijn partijen in een zeer positieve sfeer uiteen gegaan met de belofte de relatie waar mogelijk met inachtneming van diplomatieke regels en gebruiken te intensiveren.

PERSBERICHT

Comments