VISSERIJSECTOR BLIJFT BOOS TOTDAT MEGATRAWLERS VERTREKKEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De geruststelling van minister Lekhram Soerdjan van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) dat de spraakmakende megatrawlers zijn afgekeurd voor commerciële doeleinden in Surinaamse wateren is met gemengde gevoelens ontvangen door de visserijsector. Hetzelfde geldt voor de mededeling dat de enorme schepen uit Suriname moeten vertrekken. Minder prettig is de mededeling dat LVV nog niet precies weet hoe zij de schepen conform de wet het land uit kan wijzen, aangezien zij met een toestemmingsvergunning de Surinamerivier zijn binnengevaren.

De Surinaamse Seafood Associatie (SSA) volgt deze ontwikkeling met argusogen.

De aanwezigheid van de schepen in Surinaamse wateren is de SSA, maar ook andere visserijorganisaties, een doorn in het oog. “Dat is waar het bij ons dus om gaat; Niet alleen dat deze weggaan, maar ook dat herhaling van zoiets voorkomen kan worden”, zegt SSA-voorzitter Udo Karg. Dat minister Soerdjan geen duidelijkheid kan geven over hoe hij de megatrawlers uit Surinaamse wateren denkt te krijgen vindt de SSA op z’n minst zorgwekkend. Vandaar dat de aangespannen rechtszaak tegen de staat niet is ingetrokken.

De SSA is blij met de afkeuring van de schepen, maar het einddoel is nog niet bereikt. “Het feit dat de boten nog hier zijn en hij zegt dat hij niet weet hoe ze weg krijgen is, tenminste dat heb ik van de jurist begrepen, nog geen grond om die rechtszaak in te trekken.

Uiteindelijk gaat het erom dat die boten uit onze wateren verdwijnen”, is het duidelijk standpunt van de SSA.

De Surinaamse visserijsector zal pas juichen wanneer de schepen vertrekken. Tot dat moment blijven de vissers nuchter en houden de vinger aan de pols. Er worden juist geluiden opgevangen dat er nog twee soortgelijke schepen onderweg naar Suriname zouden zijn.

UNITEDNEWS

http://unitednews.sr/wp-content/uploads/2019/02/Kuldipsingh-Untited-banner-2016.gif