VROUWEN MOGEN NIET GEZIEN WORDEN ALS BEDRIJFSLAST

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Met de realisatie van de wet Arbeidsbescherming Gezinnen is het laatste woord nog niet gezegd als het gaat om de bescherming van vrouwen op de arbeidsmarkt.

Al te vaak blijkt dat bedrijven vrouwelijke krachten weren vanwege de extra kosten die het met zich meebrengt als die zwanger raken; doorbetaling van het salaris tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof ondanks er geen arbeid verricht wordt. Er wordt liever gekozen voor vrouwen die al kinderen hebben en jonge vrouwen die mogelijk een kinderwens hebben zullen het elders moeten proberen. “Wanneer de vrouw moet gaan solliciteren en men vraagt: heeft u kinderen? Nee? dan gaat u van ons horen. Maar ze horen niets meer. Wat gaan we doen voor die vrouwen?” vraagt parlementariër Patricia Etnel (NPS). Zij staat niet alleen in haar bezorgdheid en mag rekenen op steun van Andre Misiekaba (NDP), Jennifer Vreedzaam (NDP) en Raymond Sapoen (HVB). “Vrouwen moeten niet gezien worden als een bedrijfslast”, zegt Sapoen.

Volgens Misiekaba beschikt hij over informatie dat dit vraagstuk een belangrijke punt van discussie is op de arbeidsmarkt, voornamelijk bij het bedrijfsleven. Hij kan daarom meegaan met het voorstel van Etnel om wat extra veiligheidskleppen in te bouwen ter bescherming van vrouwen met een kinderwens die de arbeidsmarkt betreden. “Ik heb de verschillende leden de bezorgdheid horen uiten. Ook buiten het parlement is die discussie er. Misschien moet ik zeggen dat als we geen extra klep inbouwen dat jonge vrouwen niet meer aan bak zullen komen.

Die bezorgdheid is er, want er wordt gezegd: die bedrijven willen die “hebi” niet, maar het is geen hebi. Kinderen baren is geen hebi!

Maar er wordt gezegd dat ze die hele rompslomp met zwangerschap van vrouwen niet willen hebben”, stelt Misiekaba. Zijn fractiegenoot Vreedzaam pleit voor wat meer bewustwording wat naar haar inziens nog veel te wensen overlaat bij de private sector.

UNITEDNEWS