VROUWEN VAN SURINAME

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

In 1967 verscheen het fotoboek Vrouwen van Suriname (Oema foe Sranan – Women of Surinam). Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Y.W.C.A. stelde Thea Doelwijt het boek samen. De foto’s werden gemaakt door Andre Parmanand, Percy Nassy. Lucien Chin A Foeng, Nellius Rado en Erik Zoutendijk. De odo’s werden verzorgd door niemand minder dan Johanna Schouten-Elsenhout.*)

In het voorwoord van Y.W.C.A.-presidente K. de Vries-Peters wordt duidelijk gemaakt dat Vrouwen van Suriname / Oema foe Sranan bedoeld was om een beeld te geven van het leven en werken van de vrouwen van Suriname. Nu, bijna 44 jaar later, biedt het ons een prachtige herinnering aan een lang vervlogen tijd en een bijzondere generatie vrouwen.

Het lijkt ons leuk alle vrouwen die voor het boekje geportretteerd werden te identificeren. Als u meent iemand te kennen mailt u gerust naar surinamica@gmail.com 

Carl Haarnack


Haidy Rier & Marlene Lie A Ling y Robles-Rier, Weston
A siri di joe sai na a froktoe dati j’e piki
Hariette Lobman, ook bekend als Jet Lobman   Liliane Nouh Chaia-Issa  – Gré Ploeg (boerinnenkostuum, de moeder van Diana Dubois) – Tine Slager (kotomissie)
A moefo d’e  freri a no  dati e set ‘libi


mevrouw DoestMildred Alwart


mevr. W. Lashley-Oldenstam en mevr. H. Oldenstam- Van der JagtMevr. Cornelly Hoffman.  Zij was toen werkzaam bij het Leger des Heil en was cheffin in de keuken.


Vrouwen die roti’s maken in de destijds alom bekende Filia rotiwinkel en bar aan de Kwattaweg, schuin tegenover de Nwe Charlesburg.

Viriginia Sussenbach
Tigri wan’ njan vers en nangra moe kon a doBeverly Tjon-Nobrega 


Leonie Agnes Elisabeth Benschop (geboren 8 juni 1909 te Paramaribo). Werkte vele jaren in de wasserij van hotel Torarica.


kapster Carla Halfhide, destijds gevestigd onder Palace hotel op het Gouvernementsplein, nu eigenaresse van beauty center Carianana, Paramaribo. Onder de droogkap mevrouw Gits-Schloss.


Aida Brown, radio omroepster Paramaribo


Hetty Schliessler- Ramdhani, omroepster STVS


Vera Coleridge


Apotheek Esculaap; herkenbaar aan de antieke kast aan de achtermuur (de kast staat er nog steeds als antiek in een moderne apotheek) . Aan de overkant nog net het gebouw van tandarts Ho-Kan-You.


Bezorgster van bloemisterij Capadose aan de Keizerstraat


Nola Hatterman


Gerda Zaandam, balletdanseres en omroepster StVS


Sari Kasanpawiro-Saijo en Johannes Rachmad(opvoering in het CCS tijdens het bezoek premier Marijnen)


 Fariel Imanbuks


 Hindoestaanse muziekgroep wellicht bekend bij Rapar (Studio aan de Gravenstraat’


Haidy Nelson, leerling van de C.R. Froweinschool. Haidy Nelson zat op de Volksmuziekschool, toen aan de Grote Combeweg. Het gebouw staat er niet meer. Ze was ook lid van het jeugdorkest. Ze kwam uit een hele muzikale familie. De jurk die ze aanheeft was roze met blauwe strepen

Shirley Anuels


Fransje Gomez


“The Singing Twins”:  Joyce and Linda Douglas, 16 jaar oud 


Miss Suriname Verkiezing: van links naar rechts:  Anita van Eijck (Miss Suriname 1965),  Linda Haselhoef (Miss Suriname 1966),  Josta Hubbard.


Oma Nassy (101 jaar)


Maxi Linder (Wilhelmina Angelica Adriana Merian Rijburg 1902-1981). Als de boten aanmeerden riep zij steevast: “Kong, boto doro!” (zij bedoelde  dat de hollandse jantjes -militairen-  waren gearriveerd. Clark Accord schreef in 1999 de roman Koningin van Paramaribo die gebaseerd was op het leven van Maxi Linder.

°°°°°°°°°°

*) we hebben geprobeerd toestemming te krijgen van de rechthebbenden. Mocht u  een van de fotografen of andere rechthebbenden zijn verzoeken wij u contact op te nemen via bovenstaand email adres.

Zie voor meer Suriname foto’s uit de jaren ’60 :

https://bukubooks.wordpress.com/ebony/

Comments