VS VERZOEKT INDIA OM GEEN OLIE UIT VENEZUELA TE KOPEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Amerikaanse regering heeft India verzocht om niet langer olie van Venezuela te kopen. Daarmee zou het land de regering van Maduro namelijk financieel ondersteunen, terwijl de VS juist met sancties de druk wil opvoeren. Elliott Abrams, de Amerikaanse ambassadeur in Venezuela, zei tegen Reuters dat India ‘het regime niet moet helpen’.

India is een belangrijke afzetmarkt voor Venezuela, omdat dit land historisch gezien de tweede grootste afnemer is die meteen voor olie betaalt. Alleen de Verenigde Staten was een grotere afnemer, maar door de sancties is deze afzetmarkt weggevallen. China is ook een belangrijke klant voor Venezolaanse olie, maar wel één die weinig geld oplevert. Venezuela heeft namelijk afspraken met China gemaakt om leningen af te betalen met olie.

Boycot van olie uit Venezuela

De Verenigde Staten willen dat India stopt met de import van olie uit het Zuid-Amerikaanse land. Volgens Reuters zou de Amerikaanse regering zelfs bereid zijn de gunstige handelsvoorwaarden met India te beëindigen als het land geen gehoor geeft aan het verzoek vanuit Washington. Dat zou betekenen dat de Indiase export naar de VS (ongeveer $5,6 miljard) niet meer wordt vrijgesteld van importheffingen.

De Amerikaanse regering heeft in januari nieuwe sancties opgelegd aan het Zuid-Amerikaanse land. Deze sancties waren gericht tegen de oliesector en hadden als doel de inkomsten van staatsoliebedrijf PDVSA af te snijden. De export van olie vormt een belangrijke inkomstenbron voor de regering van president Maduro.

De president zei in een interview met Russia Today dat de Amerikaanse regering ook bankrekeningen en bezittingen van Venezuela geblokkeerd heeft. Dat heeft ook gevolgen voor de oliehandel. Volgens Maduro zijn die belemmeringen nog wel te omzeilen, door olietransporten direct met cash af te handelen.

BRON|GEO-POLITIEK