ZUIVERING EN INTEGRITEIT BIJ DOUANEORGANISATIE GEEN MAKKELIJK PROCES

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Er zal op termijn een punt bereikt zijn waarbij er een zuivering bij de Inspectie der Invoerrechten en Accijnzen, de douane, heeft plaatsgevonden.

Dit proces is reeds ingezet, maar zal nog wat tijd in beslag nemen alvorens gesproken kan worden van een integere organisatie. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is alles behalve blij met de manier waarop sommige afdelingen van de douanedienst functioneren, maar die kunnen niet binnen een handomdraai aangepakt worden.

Aan de orde is ook dat er binnen de dienst ontzettend veel ontevredenheid is, en voordat er harde maatregelen en verplichtingen volgen zullen er eerst betere werkcondities in place moeten zijn voor de organisatie. Hoefdraad zegt dat het proces goed op schema is en wanneer het moment daar zullen er ook eisen gesteld worden waaronder integriteitsvoorwaarden. “We gaan werken aan het manifest en dat stukje wetgeving. We gaan werken aan een Protocol of Agreements om te kunnen zeggen van: Dit is zoals de douane eruit moet zien en dit is zoals jij je gaat moeten gedragen en je zal het moeten ondertekenen. Wie niet daarin past, zal dan uitvaren”, zegt Hoefdraad.

Het is geen makkelijk traject geweest om de ontwikkelingsachterstanden bij douane te verbeteren. De bond had tal van wenselijkheden die maar niet aangepakt werden. “We hebben geprobeerd die in te halen qua kleding, qua bevorderingen en qua condities omdat je de mensen niet kwalijk kan nemen of je gaat ze moeilijk kwalijk kunnen nemen als jijzelf niet inkomst zodat zij optimale werkconditie hebben. Dus we werken nog steeds aan het verbeteren van de werkcondities”, legt Hoefdraad uit.

De andere kant van de medaille is dat als er vanuit regeringswege is gewerkt aan betere werkomstandigheden en tegemoetkomingen er ook van de dienst verwacht mag worden dat zij meewerken aan het wegwerken van rotte appels en anderen die de integriteit van de douane in gedrang brengen. “En dit proces gaat niet zonder schokken. We hebben reeds het vierde management en het zal niet zonder schokken door blijven gaan, want we veranderen.”

UNITEDNEWS

 

Comments