DODENTAL AARDBEVING MAROKKO LOOPT VERDER OP, NOG STEEDS NASCHOKKEN
Bron: De Telegraaf.
De aardbeving van vrijdagavond lokale tijd is de dodelijkste aardbeving die het Noord-Afrikaanse land trof in decennia.
Het dodental is tot boven de 2000 gestegen, honderden anderen zijn zwaargewond maar het is de vraag in hoeverre zij hulp kunnen krijgen. Het epicentrum van de beving met een kracht van 7.2 lag ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van de stad Marrakech.
Veel sterfgevallen zijn gemeld in de provincie Al-Haouz. En in de getroffen gebieden zijn tal van gebouwen ingestort en of beschadigd.
Van de gewonden zijn er heel veel zeer ernstig aan toe. Volgens waarnemers kan het dodental van de aardbeving van vrijdag dan ook nog veel verder oplopen. De zwaarst getroffen gebieden zijn moeilijk te bereiken en de dorpen zijn niet voorbereid op aardschokken omdat die er zelden zijn geweest. In bergdorpen wordt ook met de hand naar slachtoffers in het puin gezocht.
Naschokken
Na de beving volgden honderden naschokken. Die worden steeds zwakker en zijn mogelijk niet voelbaar voor de burgers. Dat heeft Nacer Jabour, het hoofd van het Marokkaanse geologisch instituut, gezegd volgens het Marokkaanse persbureau MAP. De sterkste naschok had een kracht van 6.0.
De aardbeving zelf had volgens het instituut een kracht van 7.2. „Het is de eerste keer in een eeuw dat het instituut zo’n gewelddadige aardbeving in Marokko heeft geregistreerd”, aldus Jabour. In de stad Marrakech is onder meer een minaret van een moskee ingestort. De brokstukken liggen op geparkeerde auto’s.
400 kilometer
Tegen persbureau Reuters zegt een inwoner van een dorp in de buurt van het epicentrum dat bijna alle huizen zijn beschadigd. Er zouden nog mensen onder het puin liggen in onder meer Asni. „Onze buren liggen onder het puin en mensen in het dorp doen alles om ze er onder vandaan te halen”, aldus inwoner Montasir Itri. Puin wordt eerst handmatig verwijderd, het wachten is op zwaarder materieel.
Volgens Jabour werd de beving gevoeld in een straal van 400 kilometer, tot in Algerije en Portugal. In het getroffen gebied zouden in totaal zo’n acht à tien miljoen mensen wonen.
Rode Kruis: toegang tot afgelegen gebieden prioriteit in Marokko
De Rode Halve Maan, zusterorganisatie van het Rode Kruis, is in Marokko actief in de nasleep van de zware aardbeving. Behalve het leveren van medische hulp en het uitdelen van hulpgoederen ligt de focus op dit moment op het bereiken van afgelegen gebieden in de bergen, die zwaar getroffen zijn door de aardbeving, zegt Derk Segaar, hoofd Internationale hulp bij het Nederlandse Rode Kruis.
“We hebben goed contact met de Rode Halve Maan”, aldus Segaar. De organisatie beschikt over duizenden medewerkers in het rampgebied, zowel beroepskrachten als vrijwilligers. Volgens het Rode Kruis ligt de prioriteit op dit moment op het zoeken naar overlevenden, het verlenen van medische zorg en het uitdelen van drinkwater, voedsel, dekens en tenten. “Veel mensen zijn hun huis kwijtgeraakt”, aldus Segaar.
Een andere prioriteit is om “afgelegen gebieden in de bergen in te gaan”, maar het is lastig toegang te krijgen tot veel plaatsen, onder meer doordat wegen zijn geblokkeerd. “Huizen in de afgelegen gebieden zijn vaak van leem gemaakt. We maken ons veel zorgen over hoe de situatie op die plekken is.”
Volgens Segaar kwam de hulp sneller op gang in grote steden. “Marrakech krijgt nu veel aandacht. De eerste inzet is in de grote steden, want daar wonen meer mensen”, maar de aandacht zal volgens Segaar meer verschuiven naar de afgelegen gebieden.
WERELDNIEUWS