2021 BEGINT MET FINANCIELE INJECTIE IMF VAN 750 MILJOEN USD

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname krijgt uiterlijk januari 2021 een financiële injectie van 750 miljoen USD vanuit het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het betreft een stand-by-agreement voor drie jaren dat door verschillende instituten aangewend kan worden.

Volgens president Chan Santokhi gaat het om financiering voor betalingsbalanssteun, versterking van de internationale reserve en stabilisatie van de wisselkoers. “Hopelijk eind dit jaar, maar uiterlijk eind januari.”

Terwijl er door het IMF 750 miljoen USD beschikbaar wordt gesteld, zit de regering nog opgescheept met een schuld van 675 miljoen USD op de internationale kapitaalmarkt. Tot en met volgend jaar maart hoeft de regering geen aflossingen te plegen. In aanloop naar het verstrijken van de dispensatieperiode zullen er nieuwe afspraken gemaakt worden voor de aflossing.

Volgens de president wordt gefaseerd de overstap gemaakt van de urgentiefase naar de stabilisatiefase. Er zijn voor de stabilisatiefase tal van projecten voorbereid die deze week aan de regering worden gepresenteerd door de verschillende werkgroepen die aan het werk zijn gezet. Er zal samen met de private sector gekeken worden naar welke bijdrage zij zouden kunnen leveren in het uitvoeren van de programma’s. Ook wordt de ruimte geboden om zelf met voorstellen te komen. “De urgentiefase van negen maanden zijn wij langzaam aan het afronden. We zijn nu in de vijfde maand. De stabilisatiefase starten we rond april-mei. We gaan iedereen uitnodigen”, zegt het staatshoofd.

In januari starten er ook gesprekken met relevante groepen over een loonronde. De brief is intussen naar de Sociaal Economische Raad (SER) gestuurd om hierover te praten. “Niet zij hebben ons gevraagd, wij hebben als regering hen zelf gezegd dat wij een verhoging willen geven”, aldus president Santokhi.

UNITEDNEWS