40% VAN DE SURINAAMSE NEDERLANDERS OVER DE 60 WIL GRAAG REMIGREREN

Op de inspirerende bijeenkomst van 10 juni jl. in Amsterdam – georganiseerd door Stichting FinanceSuriname in samenwerking met Stichting Multibel en mevrouw Clea Conijnenberg – gaf een groot percentage van de aanwezigen aan terug te willen keren naar Suriname hetzij voor een korte periode ( ca 3 maanden) hetzij voor een lange periode ( langer dan 6 maanden).

De personen in de zaal ( ouder dan 60 jaar) brachten naar voren, dat zij voorbereidingen treffen om naar Suriname te remigreren. Uit een onderzoek van Stichting FinanceSuriname blijkt, dat ca 40% van de Surinaamse Nederlanders, die al 30 á 40 jaar in Nederland wonen en een klein besteedbaar inkomen hebben, terug willen keren naar Suriname. Deze potentiële remigranten verlangen naar Suriname, het land waar zij zijn geboren en zijn opgegroeid en dierbare herinneringen hebben. Wonen in Nederland met een klein besteedbaar inkomen is geen pretje.

Het wonen in Suriname met hun AOW- pensioen maakt het iets draaglijker voor deze remigranten, mits zij een huis kunnen huren voor maximaal € 350, – per maand of een eigen woonhuis in Suriname hebben. Ter voorkoming van leegstand, zullen de verhuurders serieus moeten overwegen de hoge huurprijzen in Suriname naar beneden bij te stellen.

De potentiële remigranten willen voor het waterverbruik en de energie betalen. De verhuurders moeten ervoor zorgen, dat er aparte meters voor de huurders zijn.

De Surinaamse economie zal een boost krijgen, indien er meer mensen met een eigen inkomen in Suriname komen wonen. De potentiële remigranten komen met hun maandelijkse inkomen, dat in Suriname wordt uitgegeven. 10.000 remigranten met een eigen maandelijkse inkomen van ca € 700, – zorgt ervoor dat € 84 miljoen jaarlijks direct besteed wordt voor wonen en consumptie in Suriname. Bij een factor 2 groeit het bedrag naar € 168.000.000, – .

Naast het brengen van geld in de Surinaamse economie, wil een groot deel van de remigranten hun kennis en kunde overbrengen aan de Surinaamse jongeren. De remigranten zijn bereid een bijdrage te leveren bij de opbouw van Suriname. De remigranten zijn in Suriname geboren en zijn dus Surinamers. Laten wij dat niet vergeten waar wij ook in de wereld wonen.

Dennis Lapar

Facebook Comments Box